Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skladnia wysylania zmiennych w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_y4kko
jak mozna wyslac zmienna z przegladarki do pliku php jezeli nie ma formularza...cos trzeba dopisac do adresu www tylko co questionmark.gif dokladnie chodz io to zeby do zmiennej $x1 przeslac jej wartosc
escaflowne
Przesyłanie jednej zmiennej
http://adres.serwera/plik.php?x1=wartosc

Przesyłanie więcej niż jednej zmiennej:
http://adres.serwera/plik.php?x1=wartosc&x2=wartosc&x3=wartosc
_y4kko
dziekuje bardzo ;]
crash
W adresach nie dajesz $.
_y4kko
juz wiem ale sie zapedzilem i napisalem za duzo zanim przeczytalem dokladnie poprzedniego posta ale dzieki i tak
Kuziu
Odbierając te dane używaj

1. <?php
  2.  
  3. $_GET['x1'];
  4.  
  5. ?>

lub przepisz ich wartość ...
  1. <?php
  2.  
  3. $x1 = $_GET['x1'];
  4.  
  5. ?>
_y4kko
a mam jeszcze jedno pytanie czy funkcje mozna wywolac podobnie po znaku ? lub & np. adres.serwera.pl/plik.php?pageindex=3?mail(xyz@xyz.pl)... czy w ogole tak to powinno wygladac mail(xyz@xyz.pl) questionmark.gif
Kuziu
Jak już to tak
  1. <a href='index.php?funkcja=mail&argument=arg1'>Link</a>

1. <?php
  2.  
  3. if($_GET['funkcja'] == 'mail'){
  4.   mail($_GET['argument']);
  5. }
  6.  
  7. ?>
Majdan
Cytat(Kuziu @ 2005-02-13 14:37:34)
(...)
  1. <?php
  2.  
  3. $x1 = $_GET['x1'];
  4.  
  5. ?>

A po co? blink.gif Przecież tym tylko zapychamy pamięć! Jeżeli istnieje zmienna, to po co tworzyć drugą taką samą?
Tablice $_GET[] mają pomagać, a nie przeszkadzać! dry.gif
Kuziu
Między innymi po to by kod był bardziej przejrzysty ... ciągłe pisanie $_GET ... przeszkadza w czytaniu kodu ...

a zapchanie pamięci 1 zmienną mając pewnie 50 innych niepotrzebnych nic Ci nie zaszkodzi ... a szybkie przeczytanie kodu może często pomóc ...

a tak BTW ... napisałem "lub przepisz ich wartość ..." widzisz słowo lub ?
sobstel
Cytat(Majdan @ 2005-02-13 15:14:29)
Cytat(Kuziu @ 2005-02-13 14:37:34)
(...)
  1. <?php
  2.  
  3. $x1 = $_GET['x1'];
  4.  
  5. ?>

A po co? blink.gif Przecież tym tylko zapychamy pamięć! Jeżeli istnieje zmienna, to po co tworzyć drugą taką samą?
Tablice $_GET[] mają pomagać, a nie przeszkadzać! dry.gif

oczywiscie w tym przypadku nie ma to wiekszego sensu, a nawet moim skormnym zdaniem GET jest rpzejrzysciej. ale np. aby gdy chcemy wyraźnie odseparować zmienne przefiltrowane od nieprzefiltrowanych np. $x1 =(int) $_GET['x1']
Majdan
sopel, mi chodzi o bezmyślne przepisywanie zmiennych, a nie tworzenie drugiej do czegoś sensownego.

Kuziu...
Człowieku, mi chodzi o poprawne pisanie kodu. Ja uważam, że wpajanie złych rzeczy osobom uczącym się nie jest na miejscu.

Cytat
Między innymi po to by kod był bardziej przejrzysty ... ciągłe pisanie $_GET ... przeszkadza w czytaniu kodu ...

Dla mnie pisanie $_GET jest męczące, ale dzięki temu dokładnie widzę, która zmianna jest przesłana z formularza i to czyni kod bardziej przejrzystym.

Cytat
a zapchanie pamięci 1 zmienną mając pewnie 50 innych niepotrzebnych nic Ci nie zaszkodzi ... a szybkie przeczytanie kodu może często pomóc ...

To, że kod ma 50 niepotrzebnie zdefiniowanych zmiennych, to nie znaczy, że możemy stworzyć sobie jeszcze jedną. Powinniśmy usunąć te 51 niepotrzebnych, a nie później się dziwić, że strona "jakoś" wolno się ładuje...

Cytat
a tak BTW ... napisałem "lub przepisz ich wartość ..." widzisz słowo lub ?

... BWT... Radziłbym abyś to Ty nauczył się czytać, bo ja neguję właśnie to Twoje "lub"...

To mój ostatni post w tym temacie... offtopic.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.