hmmm
13.02.2005, 21:03:17
mam taki oto problem:
chcialbym nagrac film o dowolnym rozszerzeniu (*.avi lub *.divx) na plytke razem z tekstem, tak aby moc go sobie potem ladnie odtworzyc w odtwarzarzu dvd podlaczonym do telewizora (maslo maslane :P).
czy moglibyscie podac mi nazwy programow, ktore to umozliwiaja i tak w skrocie opisac, co powinienem zrobic?
dr_bonzo
13.02.2005, 21:16:26
Wydaje mi sie ze musisz miec odtwarzacz, ktory obsluzy DivX.
niekoniecznie. płyte można nagrać jako VCD tyle że wcześniej do filmu trzeba "wprasować" napisy. można też nagrać film jako DVD tyle że e nero nieda się dodawać napisów, trzeba by postąpić tak jak z VCD.
sztosz
13.02.2005, 23:52:23
Niekoniecznie. Musisz mieć przede wszystkim na kompie zainstalowane kodeki odpowiednie do filmu. Jeżeli to jest DivX albo XiviD itp. to proponuję ffdshow (posiada własną bibliotekę "libavcodec" i zestaw filtrów, jest ogólnie bardzo dobry). Mając ffdshow masz praktycznie załatwione napisy w swoim DVD ze względu na świetny filtr do napisów. Program polecam "TMPGEnc" wystarczy wybrać film wybrać format (np. SVCD, VCD albo DVD) i tylko ustawić odpowiednio DirectShow w programie (DirectShow to właśnie to co wyświetla ci film i napisy na monitorze, oczywiście w uproszczeniu).
tiraeth
14.02.2005, 13:09:00
Artykuł na divx.howto.pl
Artykuł ten pokazuje jak skonwertować film AVI (MPEG-4) do formatu DVD z możliwością włączania/wyłączania napisów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.