Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer IRC?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
strife
Witam,

Ostatnio dręczy mnie troche temat kanałów IRC, a ogólnie to serwera IRC, o ile sie nie myle. Mam takie pytanie co trzeba zrobić, gdzie sie trzeba może zarejestrowac albo jakie warunki spełnić aby mieć taki serwer IRC, jaki jest właśnie na Wortalu php.pl?

Czy jakieś firmy hostingowe się tym zajmują? Jestem zielony w tym temacie, jeśli ktoś mógłby mnie sprostować i napisać z "czym to się je", będę zobowiązany.

Oczywiście Pozdrawiam!
bela
Moze zaopatrzyc sie w ircd ? biggrin.gif
Dziala ta takiej samej zasadzie co kazdy inny serwer ( np apache )
hwao
Cytat(bela_666 @ 2005-02-15 00:00:29)
Moze zaopatrzyc sie w ircd ? biggrin.gif
Dziala ta takiej samej zasadzie co kazdy inny serwer ( np apache )

Bela chcial napisac ze poprostu wystarczy
wlasny serwer z ip
stawiasz tam soft i juz
potem laczysz sie z nim (nazwa serwera = ip) i juz
kyno
No jeszcze skonfigurować zapewne tongue.gif
Cudi
Stawianie dedykowanego serwera IRC to dość duże przedsięwzięcie. Przede wszystkim trzeba mieć maszynę praktycznie na własność. Poza tym rzadko występuje potrzeba stawiania takiego serwera, zazwyczaj wystarcza jeden lub kilka kanałów. php.pl ma swoją maszynę i potrzebowało więcej niż kilku kanałów (głównie dla developerów), dlatego zdecydowano się postawić dedykowany serwer. Samo instalowanie i konfigurowanie softu nie jest już rzeczą trudną winksmiley.jpg Na irc.php.pl korzystamy z UnrealIRCd i serwisów Anope.

Musisz zastanowić się jakie są Twoje potrzeby. Jeśli potrzebujesz jakiegoś kanału to możesz postawić go na IRCnecie, PolNecie lub innej sieci IRC. Jeśli będzie to kanał używany przez developerów aplikacji pisanej w php chętnie założę Ci kanał na serwerze php.pl.
crash
Dedykowany serwer na takiego małego IRCa? Może tak od 500 użytkowników średnio opłacałoby się stawiać osobny serwer.
Cudi
Nikt nie mówił o dedykowanym serwerze jako maszynie, tylko o serwerze irc odzielonym od reszty sieci irca. Nie mamy osobnej maszyny na ircd winksmiley.jpg
crash
A czyż nie taka jest definicja serwera dedykowanego?
Cudi
Zależy jak na to patrzeć. W tym przypadku przez powiedzenie serwer dedykowany rozumiałbym że działałoby na nim tylko ircd + ew. serwisy. W przypadku php.pl oczywiście tak nie jest, mamy jedną maszynę do wszystkiego, wortal, forum, irc i wszystkie inne usługi obsługuje jedna maszyna.

Natomiast jeśli mówimy o dedykowanym serwerze irca, to mamy na myśli serwer oddzielony od reszty sieci, czyli tak jak z Twojej definicji wynika winksmiley.jpg I wyznacznikiem tego czy to jest opłacalne jest nie tylko ilość userów, ale też zapotrzebowanie na wysoką kontrole nad serwerem jako całością. Poza tym serwis php.pl dąży do tego by mieć wszystko własne, tak by nie musieć być od nikogo zależnym.
strife
@Cudi - dzięki za tak długą i wartościową wypowiedź. Co do twojej propozycji, to jeśli tylko znajdę czas, bo narazie nie mam na nic! Ale dzięki za propozycje....smile.gif

No, a teraz kilka słów....smile.gif Czyli rozumiem aby mieć własny serwer IRC na który można by wchodzić, wystrarczy zewn. IP i odpowiedni program, ale wtedy przy większej ilości ludzi na IRC'u może się wysypać? Sprawdzę te programy bo naprawdę jestem ciekawy jak to działa... Szukałem troche w sieci, ale nie mogłem się dogrzebać niczego wartościowego... Więc dziękuje wam za parę słów.

Swoją drogą to się trochę dziwie że żadna firma hostingowa, przynajmniej z tego co wiem i widziałem nie świadczy takiej opcji jak posiadanie własnego serwera IRC.Chyba że coś przeoczyłem...

Oczywiście Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.