Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pętli z adresami url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_Cartman
Witam!
Chciałbym zrobić cos w stylu wyboru skinów, ale nie bardzo wiem, jak odczytać katalogi przykładowo z folderu Themes tak, aby adres każdego z nich był jako value pola typu select, czyli taj jak instalujemy np skiny w phpBB (żeby sam system stworzył opcje zawierajace w wartosci adres folderu ze skinem). Jesli jest to zrozumiałe, proszę o pomoc. Jak sadze będzie to na pętli foreach, ale nie mam pewnosci, gdyż niedawno zaczałem zabawe w php. Z góry dzieki za pomoc
cim
  1. <?php
  2. $thems = ścieżka_do_katalogu_ze_skinami;
  3. $dir = opendir($thems);
  4. while(($skin = readdir($dir)) !== false){
  5.  if($skin != &#092;".\" || $skin != \"..\") print(\"<option value=\"$thems/$skin\">$skin</option>\");
  6. }
  7. closerdir($thems);
  8. ?>

to taki obrazowy przyklad bo nie jestem pewny czy dokładnie o to chodziło... a jak to jest z phpBB to nie wiem...
_Cartman
hmmm, chyba zle sformułowałem pytanie... chodzilo mi o to, żeby pętla tworzyła nazwe opcji taka sama jak nazwa folderu, a foldery te byly zczytywane z katalogu themes. jako wartosc odpowiedniej dla danego folderu ma byc adres url tegoż folderu, czyli np:

zawartosc katalogu themes: default, retro, kolorowy, groszki;
nazwy option: default, retro, kolorowy, groszki;
wartosci option: "../themes/default" itp.

opcji ma byc tyle co folderow w katalogu themes, a ich wartosci maja byc rowne url'owi dla danego folderu. mam nadzieje, ze teraz jest to sformulowane prosciej i zwiezlej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.