Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pętla zczytująca date z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
babejsza
Witam,

Znowu problem smile.gif

Mam w bazie mysql tabele o nazwie "linki" w której są trzy kolumny. Jedna to "id", druga "linki", a trzecia "data".

Teraz sprobuje opisac problem. W kolumnie "data", jak sama nazwa wskazuje przechowuje daty w formacie YYYY-MM-DD HH:MM:SS. To co próbuje zrobić to coś w stylu "kalendarza". Tzn. skrypt zczytuje mi date wedlug roku i wywala na stronie ten rok. Pod spodem pokazuja sie linki do kolejnych obecnych w bazie miesiecy, potem znowu jakis rok i znowu miesiace.

Cos w tym stylu:

2004
sty. lu. kw. maj cz. lip. wrz. gru.

2005
sty. lu.

probowalem tak:

1. <?
  2.  
  3. include 'db.php';
  4.  
  5.  
  6. $daty = mysql_query(&#092;"SELECT data FROM linki ORDER BY data\");
  7. while ($ciag = mysql_fetch_array($daty)){
  8.  
  9. $data=explode(&#092;"-\",$ciag[0]);
  10. $last=explode(&#092;" \", $data[2]);
  11.  
  12. $i=1;
  13. while ($i < 3000){
  14.  
  15. if ($data[0]== $i++){
  16. echo &#092;"$data[0] $data[1] $last[0]<br>\";
  17. }}
  18. }
  19. ?>

, ale jedyne co mi wychodzi to wypisanie juz rozdzielonych dat.
Skrypt ma posluzyc ogolnie do wyciagniecia z bazy linkow, wedlug dat ich wprowadzenia.

No i jakos mi to zupelnie nie idzie sad.gif

Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Pozdr.
Puciek
Przedewszystkim dużo lepiej jest zapisywać w bazie date w postaci zwrotu z funkcji time() gdyż wtedy możesz ją dowolnie modyfikowac przy odczycie ^^
babejsza
ogolnie nie upieram sie przy formie zapisu daty do bazy. Moge ja zmodyfikowac. Wazniejsze jest dla mnie to wyświetlanie smile.gif
Puciek
Kiedy wpiszesz wlasnie w tym co zwraca time() to wyswietlisz jak zechcesz a nie jak pisales ze wczesniej uformowanej
czyli
  1. <?php
  2. date( 'YYYY-MM-DD HH:MM:SS', $data_unic );
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.