Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Jak wyświetlić 10 rekordów, każdy na osobnej stronie?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cwirek1987
Witam potrzebuje kodu php który pobierze i wyświetli mi z bazy mysql dane np 10 osób ze 100 i wyświetli mi dane jednej osoby z możliwością przełączenia na kolejna stronę z kolejną osoba lub cofnięcia do poprzedniej.

Kiedyś coś takiego podobnego napisałem pod php5 z wykorzystaniem $a > $b, i wyświetlało po 5 danych na jedna stronę, ale pod php7 to nie działa i nie mam pomysłu jak się za to zabrać.

Coś jak tutaj

Chyba za długą przerwę miałem w pisaniu stron.

Z góry dzięki.
nospor
To sie nazywa stronicowanie/paginacja

Pelno tego w necie, naprawde ciezko nie znalezc wink.gif
Cwirek1987
No to teraz wiem jak to się fachowo nazywa smile.gif, ale może ktoś ma sprawdzone strony gdzie będzie to fajnie opisane i wytłumaczone? Żeby tez zrozumieć i się czegoś nowego nauczyć?
LowiczakPL
https://www.google.com/search?q=paginacja+w+php
dublinka
Cytat(Cwirek1987 @ 9.03.2021, 14:36:09 ) *
Witam potrzebuje kodu php który pobierze i wyświetli mi z bazy mysql dane np 10 osób ze 100 i wyświetli mi dane jednej osoby z możliwością przełączenia na kolejna stronę z kolejną osoba lub cofnięcia do poprzedniej.

Kiedyś coś takiego podobnego napisałem pod php5 z wykorzystaniem $a > $b, i wyświetlało po 5 danych na jedna stronę, ale pod php7 to nie działa i nie mam pomysłu jak się za to zabrać.

Coś jak tutaj

Chyba za długą przerwę miałem w pisaniu stron.

Z góry dzięki.

https://www.myprogrammingtutorials.com/crea...-and-mysql.html
Cwirek1987
LowiczakPL serio?questionmark.gif popatrz nie wpadłem na to i nie przejrzałem z 30 stron. Przerasta mnie to 2 dzień nad tym siedzę i nawet nie wiem jak zacząć.

co tu jest źle

echo '<a href="index.php?page=' . $page . '">' . $page . '</a>';

wyświetla się ' . $page . '</a>';

dlaczego?
LowiczakPL
pokaż cały kod a nie 1 linijkę
Cwirek1987
nie wiem co to zmieni, ale ok tongue.gif smile.gif błąd i tak jest w linii 2
  1. <?
  2. $page = 3;
  3. echo '<a href="index.php?page=' . $page . '">' . $page . '</a>';
  4. ?>

dalej mam problem z tym Stronicowanie/Paginacja nie działa mi czy mógłby mi ktoś dać jakiś krótki przykład działającego skryptu ja już sobie go dostosuje pod siebie?
dublinka
Cytat(Cwirek1987 @ 9.03.2021, 20:56:46 ) *
nie wiem co to zmieni, ale ok tongue.gif smile.gif błąd i tak jest w linii 2
  1. <?
  2. $page = 3;
  3. echo '<a href="index.php?page=' . $page . '">' . $page . '</a>';
  4. ?>

dalej mam problem z tym Stronicowanie/Paginacja nie działa mi czy mógłby mi ktoś dać jakiś krótki przykład działającego skryptu ja już sobie go dostosuje pod siebie?

Przeciez podalem Ci adres do przykladu.
Cwirek1987
tak ale to jest juz rozbudowane a mi chodzi o taki banalny przykład np. Irek na jednej stronie Marek 2 stronie i Arek na 3 stronie
dublinka
Cytat(Cwirek1987 @ 9.03.2021, 21:39:16 ) *
tak ale to jest juz rozbudowane a mi chodzi o taki banalny przykład np. Irek na jednej stronie Marek 2 stronie i Arek na 3 stronie

To jest rozbudowane? To jest najbardziej banalny przyklad jaki widzialem.
gino
Cytat

U @nospora w stopce masz Pager(stronicowanie). Zaciągnij klasę, napisz 2-3 linijki kodu i masz co chcesz. Jest tam przykład użycia, słowem wszystko, co potrzebne do pracy.
dublinka
Cytat(gino @ 10.03.2021, 12:32:28 ) *
, napisz 2-3 linijki kodu

🤣
gino
@dublinka a widzisz, i tak się dowiedziałem, że nie chodzi mi klawisz 1 na klawiaturze (już zmieniona) smile.gif

W każdym razie jest to spokojnie do ogarnięcia
dublinka
Cytat(gino @ 10.03.2021, 13:47:26 ) *
@dublinka a widzisz, i tak się dowiedziałem, że nie chodzi mi klawisz 1 na klawiaturze (już zmieniona) smile.gif

W każdym razie jest to spokojnie do ogarnięcia

Jak sie komus chce bo widac ze koledze nawet przepisac gotowca sie nie chce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.