Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kuziu
Witam.
Piszę w php od jakiegoś czasu ... wszysto co chcę umię uzyskać ... nie mam jakichś problemów większych z pisaniem kodu spełniającego moje oczekiwania ... ale ...

Słysze wiele dobrego o klasach ... czytałem o nich sporo ... znam budowę ...

... i tu pojawia się problem ... nie wiem po co ich używać ...

Teraz pewnie ktoś napisze "skoro Ci nie potrzebne to nie używaj" ... ale ja właśnie chciałbym zobaczyć co to daje w praktyce ... może będzie mi się pisało dużo lepiej.

Czy mógłby ktoś tak praktycznie przedstawić przykładową klasę ... np. dla użytkownika jakiegoś nieskomplikowanego servisu.

Nie wiem jakie funkcje tam dać ... czy np. edycja danych użytkownika już się nadaje do funkcji w klasie questionmark.gif Oraz czy do konstruktora dawać warunki odpalające odpowiednie funkcje questionmark.gif
np.
  1. <?php
  2.  
  3. class user{
  4.  function user(){
  5.  if($_GET['mod'] == 'edit_user') this->edit();
  6.  if($_GET['mod'] == 'add_user') this->add();
  7.  }
  8.  function edit(){
  9. // edycja
  10.  }
  11.  function add(){
  12. // edycja
  13.  }
  14. }
  15.  
  16. ?>

Czy też funkcje odpalać z głównej części kodu questionmark.gif

I czy to mniej więcej o to chodzi questionmark.gif

Jak ktoś by był tak miły to będę wdzięczny. Chodzi mi o to bym zrozumiał co mi to daje że używam class.
THX tiredsmiley.gif
nibytak
ciezko cos konkretnego wystukac na forum, temat jest wybitnie teoretyczny. polecil bym ci lekture thinking in java, thinking in c++ czy artow o oop z netu pewnie jest tego mnostwo. kiedy zobaczysz ocb to szybko znajdziesz sposob na zastosowanie oop w praktyce, skoro znasz php i jego mozliwosci to zajmie ci to gora 5 minut.
Coyote
dolanczam sie do pytania mojego ziomqa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.