sadistic_son
3.01.2023, 10:45:44
Cześć,
Na stronie jest select z kilkoma opcjami (np dvd, książka, mebel). W zalezności od tego co wybiorę w selekcie to poniżej pojawiają się odpowiednie pola - np dla DVD pole input 'MB' oraz tekst typu "podaj rozmiar dvd w MB", dla ksiązki input z ilościa stron oraz tekst typu "podaj ilość stron" itd dla pozostałych typów z option.
Moje pytanie: Jak powinna strona być zbudowana w kontekście wyświetlania tych pól i tekstów?
1. W html wpisuję predefiniowane dane (bo wiem że dla dvd ma być napisane "podaj rozmiar w MB" itd).
2. Skoro w bazie przechowuję rodzaje typów (dvd, książka, itd) to powinienem tam też umieścić dodatkowe kolumny typu "komunikat" i tutaj przechowywać tekst "podaj rozmiar w MB" dla dvd, "podaj ilość stron" dla ksiązki itd.
3. inne pomysły?
Dzięki.
trueblue
3.01.2023, 11:58:21
Nie do końca wiem co przechowujesz w bazie, a czego nie.
Jeśli dane są w bazie, to dla każdej pozycji nadrzędnej możesz przechować treść komunikatu, którą użyjesz jako domyślną wartość generowanego, podrzędnego select.
Jeśli danych nie ma w bazie, a wszystko jest w HTML, to robisz analogicznie, ale wartości do select znajdą się w już w kodzie.
sadistic_son
3.01.2023, 12:13:21
I bazę i stronę dopiero buduję, więc mogę sam zdecydować jak to zrobić. Mogę rozbudować bazę żeby i description i label i wszystko co w html potrzebne dla każdej wartości (input name, id, itd) były w tabeli.
I chyba ku temu się skłonię, bo to trochę bez zensu żeby trzymać listę typów przedmiotów (ksiązka, dvd, mebel) w bazie a potem ręcznie w HTMLu listować ich atrydbuty (tekst "wymiary", tekst "waga" itd).
Wybieranie książki po ilości stron to dziwne rozwiązanie, takie informacje powinny być ujęte w opisie książki i to zazwyczaj na samym końcu. Po tytule albo autorze to jak najbardziej. Może jednak wrzuć strukturę bazy.
Skoro w bazie przechowujesz rodzaje typów(?) to tym bardziej powinien być tam również autor i tytuł. Te DVD to filmy czy czyste płyty? Jeśli czyste to dałbym wybór rozmiarów, nie każdy wie, że płyt DVD może być kilka rodzajów.
sadistic_son
3.01.2023, 12:21:51
Gino, to zadanie to nie jest strona z której ludzie będą korzystać, a projekcik sprawdzający moje umiejętności. Narzucono że książkę definiuje jedynie waga (czy tam ilość stron) a dvd definiuje jedynie rozmiar. Mebel definiują już wysokość, szerokość i głębokość. Nie mogę się z tym kłócić - tak jest z góry narzucone.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.