I tutaj mam kilka pytań, próśb o porady:
1. Będzie klasa Message, zwierająca właściwości wiadomości, tj. 'text', 'author' oraz 'dateTime' z tabeli MESSAGES, oraz kilka innych, z innych tabel z bazy, ale o tym za chwilę. Obiekt tej klasy będę tworzyć przy dodawaniu nowej wiadomości, edytowaniu istniejącej, usuwaniu wiadomości oraz wyświetlaniu wielu wiadomości na stronie (tutaj $obj = new Message; w pętli dla każdego rekordu wiadomości). Dobrze rozumuję?
2. Każda wiadomość może być 'read' lub 'unread' przez każdego usera. Tabela będzie wyglądać tak: ID, ID_MESSAGE, ID_USER. Tyle wg mnie wystarczy, bo rekord istnieje tylko jeśli wiadomość jest 'unread' przez danego usera. Ma to sens?
2a. Jak rozumiem - status odczytania/nieodczytania jest również właściwością wiadomości i powinienem to załadować do tablicy (zawierającej ID_USERów, którzy tej wiadomości nie przeczytali) do obiektu klasy Message. Tak?
3. Podobnie jak ad2. każdy user może sobie oznaczać wiadomości jako 'favourite' czy tam 'toRemember' albo 'important'. Tutaj postępuję identycznie jak w przypadku właściwości read/unread.
4. Na stronie jest kilka rzeczy wyświetlanych w zależności od tego co ja (jedyny admin/moderator) wpiszę w odpowiednie okienko widoczne tylko dla mnie. Np. mam formularze do wpisania 'następne spotkanie (data)' , 'u kogo' , 'prowadzący' itd. Potem to się wyświetla w treści strony. Jak do tego podejść w kontekście trzymania informacji oraz OOP? W bazie takie rzeczy trzymać? Dla 'u kogo' jest potrzebna jedna kolumna, ale np dla 'liderboard' są już 3. No i dla każdej z tych informacji jest raptem po jednym rekordzie potrzebnych, więc baza chyba bez sensu. W pliku txt więc? To będzie raptem kilkanaście słów z tych wszystkich formularzy.
4a. Jak to ubrać w klasy/klasę?
5. Chcę zaimplementować porządny edytor z bbcode, coś jak tutaj na forum. Polećcie jakiś.
6. Myślę nad ulepszeniem wyszukiwania we wpisach, bo obecnie mam to realizowane przez zwykłe SELECT * FROM tabela WHERE 'text' LIKE '%$szukanaFraza%'. Jest jakaś możliwość lepszego szukania po bazie? Z oczywistych względów roboty google po mojej stronie nie hulają

7. Polećcie jakiś moduł do uploadu plików - przeciąganie pliku do okienka uploaduje go od razu, itd.
To chyba na tyle na razie. Pewnie coś jeszcze się urodzi, a na pewno więcej będzie jak się za to zabiorę. Proszę o opinię powyższego i rady. Dzięki.