Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] Shoutbox -> problem z ORDER BY
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sztymi
Pisze prosty shoutbox, pobiera i wyswietla ostatanie 6 rekordów
  1. <?php
  2. $sql_query = &#092;"SELECT DATE_FORMAT(data, '%d.%m.%Y - %H:%i:%s') AS data, CONCAT(nick) AS nick, CONCAT(tresc) AS tresc FROM baza ORDER BY data DESC LIMIT \".$limit.\" \" or die (\"Nie można wykonać zapytania\");
  3.  
  4. ?>

problem w tym , ze np. pisalem w nim cos wczraj to bylo ok, sortowal wedlug daty, jednak dzisiaj jest 01.03.2005 i nie wyswietla mi wyników sad.gif (mam rowniez archiwum i w nim sa widoczne)

sadze ze jest to wina sortowania wedlug daty, jendak nie moge sobie z tym poradzic
Kshyhoo
Ja bym odwrócił
  1. <?php
  2. %d.%m.%Y
  3. ?>

na
  1. <?php
  2. %Y.%m.%d
  3. ?>
Sztymi
Cytat(Kshyhoo @ 2005-03-01 19:55:34)
Ja bym odwrócił
  1. <?php
  2. %d.%m.%Y
  3. ?>

na
  1. <?php
  2. %Y.%m.%d
  3. ?>

heh taki banał smile.gif nie pomyślalem ,
dzieki

@kshyhoo jestes moze na forum.osloskop.net lub shareosiol.com lub jakims innym forum ed2k ? smile.gif
hmmm
zglupialem w tym momencie ... nie rozumiem worriedsmiley.gif

przeciez w tym rozwiazaniu podanym przez @Kshyhoo zmieniasz tylko sposob wyswietlania.

nie masz warunku WHERE, ktory ma ci wyswietlac rekordy z dzisiejsza data, wiec jezeli nie dodawales rokordow przez miesiac, to i tak powinny ci sie one wyswietlic jako ostatnio dodane po tym miesiacu 'bezczynnosci' ...
Sztymi
Cytat(hmmm @ 2005-03-01 20:33:39)
zglupialem w tym momencie ... nie rozumiem worriedsmiley.gif

przeciez w tym rozwiazaniu podanym przez @Kshyhoo zmieniasz tylko sposob wyswietlania.

nie masz warunku WHERE, ktory ma ci wyswietlac rekordy z dzisiejsza data, wiec jezeli nie dodawales rokordow przez miesiac, to i tak powinny ci sie one wyswietlic jako ostatnio dodane po tym miesiacu 'bezczynnosci' ...

jak pobiera z bazy ostatnie 6 rekordow, wyswietla je wedlug daty, czyli zawsze ostatnio dodany rekord znajduje sie na samej gorze wyswietlanej listy , czyli wszytko jak narazie działa poprawinie
hmmm
ale dlaczego nie chcialo ci dzisiaj wyswietlac ostatnich rekordow?
przeciez zostal zmieniony tylko sposob wyswietlenia, a napisales, ze juz dziala - o to mi chodzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.