Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z linkiem w komorce tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vik-ing
witam. mam dynamicznie generowana tabele, ktorej komorki zawieraja text ze zmiennych. chce zrobic tak, zeby w jednej komorce zamiast textu byl link. gdy daje w to miejsce gdzie jest text <a href+.... to sie wysypuje.
  1. <?php
  2. <td style=&#092;"border-left-style: solid; border-left-width: 1px; border-right-style: solid; border-right-width: 1px; border-top-style: none; border-top-width: medium; border-bottom-style: none; border-bottom-width: medium\" width=\"176\" align=\"left\" bgcolor=\"#FFF2FF\" bordercolor=\"#C0C0C0\">
  3. <p style=&#092;"margin-left: 5px\"><b>
  4. <font face=&#092;"Tahoma\" size=\"2\" color=\"#666699\">$obiekt</font></b></td>
  5. <td style=&#092;"border-right-style: solid; border-right-width: 1px; border-top-style: none; border-top-width: medium; border-bottom-style: none; border-bottom-width: medium\" width=\"123\" bgcolor=\"#FFF2FF\" bordercolor=\"#C0C0C0\" align=\"left\">
  6.  
  7. ?>
Sztymi
cos takiego?
  1. <?php
  2.  
  3.  echo &#092;"<td aligin=\"left\"><p><a href=\"$row[0]\">tresc</a></p></td>\";
  4.  
  5. ?>
strife
  1. <?php
  2.  
  3. $obiekt = '<a href=\"http://strona_www\">Link</a> ';
  4. echo '<td style=\"border-left-style: solid; border-left-width: 1px; border-right-style: solid; border-right-width: 1px; border-top-style: none; border-top-width: medium; border-bottom-style: none; border-bottom-width: medium\" width=\"176\" align=\"left\" bgcolor=\"#FFF2FF\" bordercolor=\"#C0C0C0\">
  5. <p style=\"margin-left: 5px\"><b>
  6. <font face=\"Tahoma\" size=\"2\" color=\"#666699\">'.$obiekt.'</font></b></td>
  7. <td style=\"border-right-style: solid; border-right-width: 1px; border-top-style: none; border-top-width: medium; border-bottom-style: none; border-bottom-width: medium\" width=\"123\" bgcolor=\"#FFF2FF\" bordercolor=\"#C0C0C0\" align=\"left\">';
  8.  
  9. ?>

Tak?

Pozdrawiam!
vik-ing
hmmm.... szczerze mowiac to wlasnie tak robilem i nie wiem czemu nie dzialalo a teraz dziala biggrin.gif w kazdym badz razie dzieki za pomoc, i to taka szybka tongue.gif
Sztymi
Cytat(vik-ing @ 2005-03-01 19:54:51)
hmmm.... szczerze mowiac to wlasnie tak robilem i nie wiem czemu nie dzialalo a teraz dziala  biggrin.gif  w kazdym badz razie dzieki za  pomoc, i to taka szybka tongue.gif

tzn chodziło Ci o to zeby dane pobierane z bazy bezpośrednio były zamieniane w linki?
vik-ing
tak,. po prostu nie moglem zrobic zadnego linka. jezeli gdzies w ktorejs komorce pojawial sie href to mi blad wywalalo. a teraz kolejne pytanie : jak zmienic w linku ( <a href=... i tak dalej ) kolor czcionki i zeby nie bylo pogkreslenia? probuje tak :
  1. <?php
  2. <font face=&#092;"Tahoma\" size=\"2\" color=\"#FFFFFF\"><a href=http://www.costam.pl>$obiekt</a></font>
  3. ?>
ale n ie dziala, a tego podkreslenia to nei mam nawet pomyslu jak zrobic
strife
Coś takiego, zamieść to w stylach.
  1. A:visited {
  2. color: #403693;
  3. text-decoration: none;
  4.  
  5. }
  6. A:link {
  7. color: #403693;
  8. text-decoration: none;
  9. }
  10. A:active {
  11. color: #403693;
  12. text-decoration: none;
  13. }
  14.  
  15. A:hover {
  16. text-decoration: underline;
  17. color: white;
  18.  
  19. }

Pozdrawiam!
hmmm
a moze by tak poczytac o ucieczkach? smile.gif

mysle, ze kod nizej wyraznie zilustruje o co mi chodzi:
  1. <?php
  2. // kod php
  3. // kod php
  4. // tworze zmienna $obiekt_tak
  5. $obiekt_tak = 'zmienna istnieje.';
  6. // tworze zmienna $obiekt_nie
  7. $obiekt_nie = 'nie ma zmiennej.';
  8.  
  9. // tworze warunek if
  10. if (isset($zmienna)) {
  11. //uciekam z php
  12. ?>
  13. <!-- kod html -->
  14. <table>
  15. <tr>
  16. <td>
  17. <?=$obiekt_tak;?>
  18. </td>
  19. </tr>
  20. </table>
  21.  
  22. //wracam do php
  23. <?php
  24. } else {
  25. // znowu uciekam
  26. ?>
  27. <!-- kod html -->
  28. <table>
  29. <tr>
  30. <td>
  31. <?=$obiekt_nie;?>
  32. </td>
  33. </tr>
  34. </table>
  35.  
  36. // wracam do php
  37. <?
  38. }
  39.  
  40. // koniec
  41. ?>
vik-ing
dzieki wielkie wszystkim, oczywiscie pomoglo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.