Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_gonzo
witam
Mam taki problem. Nie wiem jak zrobic aby dane ladowane z bazy danych wyswietlaly sie na stronie z polskimi znakami.
W samej bazie, gdy z lini polecen wezme select * ... poskie litery sa, na stronie krzaki.
W my.ini zmienialem juz na latin2, w sekecji head tez mam ustawione iso-8859-2, przegladarka takze ustawiona na iso-8859-2, wiec nie wiem o co chodzi.
Dodam ze gdy dodaje z formularza dane do bazy to potem wyswietlaja sie dobrze. Problem dotyczy tylko gdy dodam cos do bazy recznie z lini polecen.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi
ARJ
dodanie w pliku kodowania iso niegwarantuje polskich liter. strona musi zostać odpowiednio zapisana, użyj do tego edytora (poczytaj sobie w hydeparku o edytorach). edytor odpowiednio koduje znaki aby były poprawnie wyświetlane.
Gość_gonzo
Cytat(ARJ @ 2005-03-03 14:29:23)
dodanie w pliku kodowania iso niegwarantuje polskich liter. strona musi zostać odpowiednio zapisana, użyj do tego edytora (poczytaj sobie w hydeparku o edytorach). edytor odpowiednio koduje znaki aby były poprawnie wyświetlane.

no ja rozumiem, ale akurat uzywam edytora i z wyswietlaniem polskich liter nie mam problemu.
Polskich liter nie ma gdy tekst jest wczytywany z bazy danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.