Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Z cyklu: jaki rodzaj pola wybrać
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Cysiaczek
Jak wpisuję do bazy imię i nazwisko w jednym polu, to przy wypisywaniu wartosci tego pola do <INPUT> podaje mi tylko jeden wyraz, a drugi nie. Oczywiście normalnie wypisuje mi całość. Da się to obejść? Używam pola rodzaju TEXT. MOże Varchar? Ale wtedy mam jakieś problemy, bo serwer ni przyjmuje (podoaję długość pola).

Jakieś pomysły?
Bakus
Nieco nie dokładnie opisałeś swój problem. Napisz jaki tym pola masz w bazie danych (ja proponuję varchar (150) - wystarczy, text ma 64*1024 znaków "pojemności" - takiego imienia i nazwiska, to nikt nie ma...).
Napisz, czy po wysłaniu formularza php prawidłowo odbiera tą zmienną i czy jest w stanie ją wyświetlić.
Cysiaczek
Mam pole TEXT. php poprawnie odczytuje zmienną. Jestem w stanie ją wyświetlić uzywając instrukcji print . Problem jest z wyświetleniem tej zmiennej w polu tekstowym znacznika INPUT (w formularzu). Np w polu textarea wszystko działa ok. Ot po prostu zauważyłem, że INPUT nie nadaje się do takiej operacji. Zmienię na tego VARCHARA (o ile znów mi nie wywali błędu)
Dzieki
Vir
  1. <?php
  2. while ($myrow = mysql_fetch_assoc($result)) 
  3. {
  4.  echo &#092;"<input type='text' name='imie' value='\".$myrow['imie'].\"'>\";
  5. }
  6. ?>

Mam nadzieję, że o to chodziło smile.gif
Cysiaczek
Dzieki. Potem sprawdze. Jak zadziała, to super.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.