wiem ze jestescie zmeczeni odpowiadaniem na taki temat, ale prosilabym was o chwile cierpliwosci.
dopiero zaczynam sie uczyc php i chcialabym wykorzystac miedzy innymi wysylanie maili.
funkcja mail faktycznie wysyla wiadomosci ale one nie dochodza.
konfiguracje php.ini mam chyba dobra poniewaz przeczytam juz chyba kilkadziesiat postow na forum na ten temat;)
bledow skladniowych tez uniknelam.
postanowilam wiec skorzystac z PHPMailer.
wykorzystalam do tego przykladowy skrypt :
<?php require(\"class.phpmailer.php\"); $mail = new PHPMailer(); $mail->From = \"*******@o2.pl\"; $mail->FromName = \"List manager\"; $mail->Host = \"smtp1.site.com;smtp2.site.com\"; $mail->Mailer = \"smtp\"; $query = \"SELECT name, email FROM users\"; { // HTML body $body = \"Hello <font size=\"4\">\" . $row[\"name\"] . \"</font>, <p>\"; $body .= \"Sincerely, <br>\"; $body .= \"PHPMailer List manager\"; // Plain text body (for mail clients that cannot read HTML) $text_body = \"Hello \" . $row[\"name\"] . \", nn\"; $text_body .= \"Sincerely, n\"; $text_body .= \"PHPMailer List manager\"; $mail->Body = $body; $mail->AltBody = $text_body; $mail->AddAddress($row[\"email\"], $row[\"name\"]); if(!$mail->Send()) // Clear all addresses and attachments for next loop $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); } ?>
przy czym wszystkie dane zostaly zmienione prawidlowo.
otrzymuje jednak komunikat:
-----------------------------------------------------------------------
Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: gethostbyname failed in c:\inetpub\wwwroot\nev\class.smtp.php on line 105
----------------------------------------------------------------------
problem w tym ze nie znam sie na tym za bardzo i mimo calego popoludnia nie udalo mi sie rozwiazac problemu.
czy mozecie mi pomoc?
(acha: dane wpisywane sa prawidlowe i prawdziwe)