Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wymiana danych między MySQL i MSDE
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
sumar
Podstawowe założenie jest takie aby połączyć aplikację napisaną w php i MySQL z programem WF-MAG (na bazie MSSQL/ MSDE) i zapewnić im odpowiednią wymianę danych. Warto też dodać że aplikacja internetowa jest na innym serwerze niż WF-MAG.

Przykład
Klient łączy się ze stroną sklepu internetowego, loguje się na konto (login oraz hasło w bazie MySQL)
Następnie na podstawie loginu lub id pobiera dane klienta (Imię nazwisko itp.) z bazy danych MSSQL programu WF-MAG
Po zalogowaniu dzięki informacjom pobranym z bazy WF-MAGa, takich jak status klienta, rozliczone rachunki , rabaty, otrzymuje odpowiednio przetworzone ceny rabaty oraz stan rachunków.
Po złożeniu zamówienia odpowiednie dane trafiają do bazy MySQL oraz MSSQL.
Następnie na podstawie danych wprowadzonych do bazy WF-MAGa następuje rozliczenie klienta wydruk rachunku itp.

Pytania:
Czy do realizacji użyć Web Services (SOAP lub XML-RPC), czy jest jakiś inny lepszy sposób ?
I ile za coś takiego policzyć? prosił bym o obiektywną wycenę.
SongoQ
Wydaje mi sie ze jesli masz dostep do obu baz (aplikacja ma dostep do obu baz) to bym raczej zrezygnowal z interfejsu miedzy tymi bazkami. No chyba ze wchodzi kwestia bezpieczenstwa i wymagan klienta.

Ostatni moj projekt w jakim uczestnicze ma interfejs medzy aplikacja w C# -> php -> ORACLE, aplikacje komunikuja sie po przez xml i jak narazie wszystko przebiega bardzo sprawnie. W Twoim przypadku uzyl bym xmla. Pozostaje jeszcze kwestia jak dane z mssqla beda sciagane?questionmark.gif ....
sumar
Myślałem o postawieniu serwerka z php i obsługą MSSQL. Działa mi tak na lokalnej sieci. Ale na razie tylko wyciąganie danych z bazy MSSQL i jest to proste połączenie:

$connect = mssql_connect('host', 'sa', 'haselko');
mssql_select_db('WAPRO_DEMO', $connect );

Po za tym to ma działać w internecie i ta metoda chyba jednak odpadnie.
Dlatego myślałem o Web Services.
SongoQ
Jesli wszystko ma dzialac w sieci LAN to ja bym tak zrobil jak pisales. php - dostep do tych 2 baz i jazda. Tak sie zastanawiam czy jest wtedy sens stawiania 2 baz. Nie lepiej rozbudowac bazke w MSSQLu ?
sumar
No niestety muszą być dwie oddzielne bazy. A jak wycenić taką robote. questionmark.gif?
SongoQ
Najwaznejsze to ile Ci to czasu pochlonie, zaproponuj kwote wieksza niz byś chcial, to w razie jak klient bedzie chcial taniej to cene zawsze mozna obnizyc. Wiem jak to jest bo sie juz tak przejechalem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.