Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vala
Witam. Zastanawia mnie jakim cudem wyskakuje ten blad z opisu:)
skoro:
Kod
$zap="INSERT INTO giera_users (user_id,user_active,username,user_password,user_email) VALUES ($licznik+1,0,'$login','$pass','$email')";

taki index mam

user_id user_active username user_password user_email
nospor
hihi, chodzi o to: $licznik+1. W zapytaniu bedzię zamiasta konkretnetgo id takie np. cos: 2+1. To jest bLąd. Zwiększ se licznik przed wstawieniem do zapytania
bendi
Błąd:
Kod
Notice: Undefined index: user_email

Nie pochodzi z tej linijki kodu:
  1. <? $zap=&#092;"INSERT INTO giera_users (user_id,user_active,username,user_password,user_email) VALUES ($licznik+1,0,'$login','$pass','$email')\";?>

Bo komunikat błędu mówi o tym, że używasz w tablicy niezdefiniowanego wcześniej klucza, a przykładowy kod zwracający taki błąd mógłby wyglądać tak:
  1. <?php
  2.  
  3. error_reporting( E_ALL );
  4. $aDane = array();
  5. echo $aDane['user_email'];
  6. ?>

Wyswietla:
Kod
Notice: Undefined index: user_email in /home/marek/_moje/bla.php on line 5

Aby się tego pozbyć należy się upewnić, że takowy klucz istnieje, a można to zrobić korzystając z funkcji issest" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
  1. <?php
  2.  
  3. error_reporting( E_ALL );
  4. $aDane = array();
  5. if( isset( $aDane['user_email'] ) ) {
  6. echo $aDane['user_email'];
  7. }else {
  8. //wartosc dla klucza \"user_email\" nie została ustawiona
  9. }
  10. ?>
vala
nikt z was nie mial racji....w koncu stwierdzilem ze wpisze tam byle co....to i tak nie przynioslo rezultatu.
Wiec chcialem usunac cale pole:) a tu sie okazuje ze ..... ono nazywa sie "user_mail " a nie "user_mail"
widac ze jest roznica?smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.