Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [phpmyadmin]klika pytan..
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Volume
dopiero zaczynam wiec nic mi nie mowi sensownego ten phpmyadmin.. dlatego mam takie pytania na jakie odpowiedzi krucho w necie..

- jak to skonfigurowac od podstaw? ->
- > co to sa tabele po co? czy sa konieczne? do czego?
- co tos a pola?
- o co chodzi z typem tabel?
- długość i atrybuty - co jak?
- czy ktos zna jakies linki dotyczace tych pytan jesli sa one nei na miejscu...

po prostu nie mam pojecia o co tam chodzi i chyba cos popsulem w ogole...
Bede wdzieczny za pomoc
z gory thx.
SongoQ
Moim zdaniem odpowiadac CI na te rzeczy nie ma sensu bo jest bardzo wiele ksiazek na ten temat. Kazda ksiazka SQL podstawy ma te wszystkie rzeczy ktore potrzebujesz. A pisac po 1 zdaniu nie ma sensu, bo to sa podstawy.

Poszukaj sobie w sieci SQL, algebra relacji - to na poczatek powinno Ci wystarczyc. Jesli masz zamiar wdrazac bazy danych to na poczatku patrz na to globalnie a dopiero pozniej na szczegoly. Bo jesli sie skupisz na MySQLu to nie poznasz prawdziwych mozliwosci baz danych, np ORACLE, czy nawet w Postgresie, a jesli poznasz bazy od strony ORACLE to po przejscu na np MySQL bedzie dla Ciebie strasznym zdziwieniem.

phpMyAdmin jest tylko nakladka do zarzadzania ta baza (komunikuje sie wylacznie SQLem), wiec raczej nie da sie popsuc.

Na szybka nauke polecam FAQ.
SamoChwała
tu masz tutorial phpMyAdmin:
Tutorial
zbig13
a co do podstaw SQL'a poczytaj ten kurs
Volume
Dzięki za odpowiedzi.

SamoChwała - zarejestrowalem sie na tym forum, ale tam pisze, ze aby cos pobarac, trzeba 20 watkow zalozyc czy jakos tak... Czy masz zmoze takie prawa na pobierania i moglbys mi jakos przeslac? moj mail: s1518@wm.pl z góry dzięki.
SamoChwała
Mam wszyskie prawa bo jestem adminem tego forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.