Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niby ramki ale jednak nie to
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Code46
Analizuję kod html strony www.webinside.pl. Na początku myślałem, że strona wykonana jest za pomocą ramek. Wtedy łatwo określić co gdzie wczytać. Ale tutaj jest inaczej.
Jest tabela na baner, tabela na stopkę. Środek strony podzielony jest na 3 kolumny. I w związku z tym mam 3 pytania:

1. Jak są zrobione te małe niebieskie kropeczki w pionie i poziome. Jak taki obrazek ułożyć wzdłuż tabeli (po jej krawędziach)?
3. Jak (nie posługując się ramkami) sprawić, że po kliknięciu odnośnika po lewej stronie (menu nawigacyjne) dokument otworzy się w trzeciej tabeli (po prawej) albo w środku?

Nie mogę tego dojrzeć w kodzie
strife
Witam,

Bo to jest php, dlatego nie ma podziału na ramki poczytaj o include(). Co do kropek, jeśli są to obrazki to przeczytaj to.I przejrzyj dokładnie forum... smile.gif

Pozdrawiam!
Code46
Cytat("scarface")
Co do kropek, jeśli są to obrazki to przeczytaj to.I przejrzyj dokładnie forum... smile.gif

Fajna sprawa. Tylko, że z tego co przeczytałem można cos takiego zrobić (...repeat) ale jako tło tabeli. A te kropki są między jedna tabelą a drugą. Tak jakby ich obramowanie...

Cytat("scarface")
Bo to jest php, dlatego nie ma podziału na ramki poczytaj o include().

Pierwsze pytanie jakie mi sie nasuwa to czy include() jest bezpieczne? Nie wiem dlaczego ale gdzieś parę razy czytałem, że nie jest zbyt bezpieczne :/

Wiem, że za pomocą include można wczytywać zawartość zewnętrznych plików. Czyli robimy 3 tabele (lewa, środkowa, prawa). W środkowej są np. reklamy, w lewej menu nawigacyjne a w prawej zawartość newsów, artykułów, itp. Ale dalej nie rozumiem, jak zrobić, że po kliknięciu przez internautę jakiegoś linku, zawartość pliku (np jakiegoś artukułu) załadować (includować) do tabeli wybranej prezemnie. Np. Chciałbym żeby wszystkie artykuły ładowało mi do środkowej ramki. Przepraszam za upierdliwość sad.gif
strife
Tak wiec masz jakąś stronkę, w miejscu w którym chcesz aby się zmieniała treść po kliknięciu na link dajesz kod:
  1. <?php
  2.  
  3. switch ($_GET['id'])
  4.  {
  5.  case 1:
  6.  include('1.php');
  7.  break;
  8.  case 2:
  9.  include('2.php');
  10.  break;
  11.  
  12.  default:
  13.  include('page.php');
  14.  break;
  15.  }
  16.  
  17. ?>

Linki na stronie masz w postaci:
  1. <a href="?id=1">1.php</a> <br />
  2. <a href="?id=2">2.php</a> <br />
  3. <a href="?">Main Page</a> <br />

To powinno Cię nakierować na prawidłowy tok myślenia.

Pozdrawiam Oczywiście też Świątecznie. smile.gif
Guest
Ok. Zaczytam łapać.

1. Tylko dlaczego w linku
  1. <a href="?id=1">1.php</a> <br />
piszesz znak ? a nie samo id=1?

2. Na stronie www.webinside.pl robili to tak:
  1. <A class=menu href="http://www.webinside.pl/pracawi">&nbsp;Zostań redaktorem!</A>

Więc powyższy skrypt nie zadziała.
3. Jak posługiwać się Twoim sposobem gdy nie jest przekazywana żadna wartość liczbowa?

4. Czy można używać POST zamiast GET?

5.I jak się tym posługiwać, jeśli wykorzystuję sesje i przekazuje wartość SID w każdym linku?

6. Wszystko ładnie pięknie. W zależności od wartości liczbowej ładowany jest jakiś plik. Ale gdzie jest wskazanie do której tabeli (lewa, środkowa czy prawa? )?
di@blo
Mozna to prosciej wykonać:

Linki wstawiasz sobie w dowolnym miejscu

1. <?php
  2. <a href=&#092;"index.php?menu=link1\">link1</a>
  3. <a href=&#092;"index.php?menu=link2\">link2</a>
  4. <a href=&#092;"index.php?menu=link3\">link3</a>
  5. <a href=&#092;"index.php?menu=link4\">link4</a>
  6. itd.
  7. ?>

A Tam gdzie ma Ci sie wyswietlic zawartość wczytanego pliku wklejasz

1. <?
  2. if($menu==&#092;"\") $menu=\"glowna.htm\";
  3. if(file_exists($menu)){ include($menu); }
  4. else{ echo(&#092;"Link Nieaktywny\"); }
  5. ?>

Jesli otworzysz strone to zaladuje sie strona główna a jesli klikniesz na link do strony i strona istnieje to pojawi Ci sie w miejscu wstawienai skryptu.
Wave
Co do kropeczek jest coś takiego jak: border-style: dotted;
Ociu
  1. border: dotted 1px black;
baztek
Witam. Sposób di@blo jest ciekawy, ale co zrobić żeby treść ładowanej strony wyświetlała się we wskazanym miejscu? Miałem stronę na ramkach i wtedy używałem parametru target a w php nie wiem jak to zrobić. Chcę mieć wyszukiwarkę na stronie ale wyniki mają się pokazywać w określonej komórce tabeli (strona oparta na tabeli) a nie na nowej stronie. Pomóżcie.
Kreton
no to wlasnie ci powiedział
masz te 3 tabele
lewa srodkowa i prawa

<tr>
<td></td> // to jest ta lewa ramka
<td></td> // ta jest ta srodkowa
<td></td> // ta jest ta prwa i zalozmy ze to to chcesz includowac

to miedzy znaczniki <td></td> wstaw ten skrypt z wykorzystaniem $_GET['id']
a tak gdzie masz ta lwea i prawa to zaincluduj tak <? include ( strona.html) ?>
Code46
Cytat(baztek @ 2005-04-18 11:21:28)
Witam. Sposób di@blo jest ciekawy, ale co zrobić żeby treść ładowanej strony wyświetlała się we wskazanym miejscu? Miałem stronę na ramkach i wtedy używałem parametru target a w php nie wiem jak to zrobić. Chcę mieć wyszukiwarkę na stronie ale wyniki mają się pokazywać w określonej komórce tabeli (strona oparta na tabeli) a nie na nowej stronie. Pomóżcie.

Może to Ci pomoże
  1. <ul style=\"background: yellow; float: left; width: 100px;\">
  2. <li><a href=\"?str=1\">strona 1</a></li>
  3. <li><a href=\"?str=2\">strona 2</a></li>
  4. <li><a href=\"?str=3\">strona 3</a></li>
  5. </ul>
  6. <div style=\"background: blue; float: left; width: 200px;\"><p>cos tam..</p></div>
  7. <div style=\"background: red; float: left; width: 200px;\">
  8. <p>
  9. <?php
  10. if($_GET['str']==1)
  11. {
  12. echo 'strona 1';
  13. }
  14. else if($_GET['str']==2)
  15. {
  16. echo 'strona 2';
  17. }
  18. else if($_GET['str']==3)
  19. {
  20. echo 'strona 3';
  21. }
  22. else
  23. {
  24. echo 'strona domyslna';
  25. }
  26. ?>
  27. </p>
  28. </div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.