Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: fastTample
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Evang3lion
co mam zrobic zeby temple po nacisnieciu "wyslij" i przejsciu ponownie na tą samą strone nie wyswietlało juz tego szablonu, albo wyswetlalo jego inny fragment.
Leezard
template znaczy?

najprosciej robisz tak ze sprawdzasz czy jakas zmienna zostala przeslana przez POST (formualrz) i jesli nei to pokazujesz formualrz, a jesli tak to cos inengo

PS

domyslam sie ze chodzi ci o przesylanei formularza do tego samego skryptu ktory wyswietlasz? znacz PHP_SELF
Evang3lion
  1. <?php
  2. include(&#092;"./include/function_typer.php\");
  3. include( &#092;"./include/class.FastTemplate.php\" );
  4. echo &#092;"Start\".$tHomeGoal.\"-\".$tAwayGoal.\"-\".$idMecz.\"Koniec\";
  5. $zmienna=$_SESSION[&#092;"USER_ID\"];
  6. $zapytanie=&#092;"
  7. SELECT 
  8. druzyny.nazwa,terminarz.HomeGoal,terminarz.AwayGoal,druzyny1.nazwa AS nazwa1,typer.tHomeGoal, typer.tAwayGoal, typer.htHomeGoal,terminarz.hHomeGoal,terminarz.hAwayGoal, typer.htAwayGoal, terminarz.Kolejka, terminarz.Data, typer.idMecz, typer.idUser, typer.id
  9. FROM typer
  10. INNER JOIN terminarz ON (typer.idMecz = terminarz.id)
  11. INNER JOIN druzyny ON (terminarz.idHome = druzyny.id)
  12. INNER JOIN druzyny druzyny1 ON (terminarz.idAway = druzyny1.id)
  13.  
  14. &#092;";
  15. $wykonaj=mysql_query($zapytanie);
  16.  
  17. $aTemplate = new FastTemplate( &#092;"./szablon\" );
  18. $aTemplate->define( array( 'typer' => 'typer.tpl' ) );
  19. if($submit=='Wyslij')
  20. {dodaj_typ($idMecz,$tHomeGoal,$tAwayGoal,$htHomeGoal,$htAwayGoal);}
  21.  
  22. elseif(sprawdza_typ($idMecz) && $submit=='Wyslij')
  23. {
  24. zmien_typ($idMecz,$tHomeGoal,$tAwayGoal,$id);
  25. echo&#092;"Mod\";
  26.  
  27. }
  28. elseif(sprawdza_typ($idMecz))
  29. {
  30. While($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj))
  31. {
  32.  if ($wiersz['idMecz']==$idMecz && $wiersz['idUser']==$_SESSION['USER_ID'])
  33. {
  34. $tHomeGoal=$wiersz['tHomeGoal'];
  35. $tAwayGoal=$wiersz['tAwayGoal'];
  36.  
  37. $aTemplate->assign( array( 
  38.  '{DATA}'  => $wiersz['Data'],
  39.  '{HOME}'  => $wiersz['nazwa'],
  40.  '{AWAY}'  => $wiersz['nazwa1'],
  41.  '{tHomeGoal}'  => $wiersz['tHomeGoal'],
  42.  '{tAwayGoal}'  => $wiersz['tAwayGoal'],
  43.  '{htHomeGoal}'  => $wiersz['htHomeGoal'],
  44.  '{htAwayGoal}'  => $wiersz['htAwayGoal'],
  45.  '{idMecz}'  => $wiersz['idMecz'],
  46.  '{id}'  => $wiersz['id']
  47.  ));
  48.  }
  49. }
  50.  
  51. } 
  52. else  { While($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj))
  53. {
  54.  $aTemplate->assign( array( 
  55. '{DATA}'  => $wiersz['Data'],
  56. '{HOME}'  => $wiersz['nazwa'],
  57. '{AWAY}'  => $wiersz['nazwa1'],
  58. '{tHomeGoal}'  => '',
  59. '{tAwayGoal}'  => '',
  60. '{htHomeGoal}'  => '',
  61. '{htAwayGoal}'  => '',
  62. '{idMecz}'  => $idMecz
  63.  ));
  64.  }}
  65.  
  66. $aTemplate->parse( 'PAGE', 'typer' );
  67. $aTemplate->FastPrint( 'PAGE' );
  68. ?>
To powiedz mi w którym mijscu mam to wstawić.
wolandd
Skąd pobrać fast template? Znajduje mi tylko jakieś stare wersje i żadnej oficjalnej strony projektu (o ile to jest projekt, a nie klasa wyjęta z jakiegoś systemu forum lub czegoś podobnego). Może ktoś wie skąd pobrać najnowszą wersję i czym właściwie jest to Fast Template?
Zyx
Bo to jest bardzo stary projekt, którego rozwój skończył się dawno temu smile.gif. Odpowiedź na ostatnie pytanie: jest to system szablonów. I uczciwie mówiąc, obecnie są do dyspozycji znacznie lepsze tego typu rozwiązania...
Ociu
Proszę dodać tag do tematu.
phpion
Cytat(Ociu @ 11.11.2008, 13:05:36 ) *
Proszę dodać tag do tematu.

Mocne! haha.gif

PS: Sorry za OT.
Ociu
Nie ma to jak gotowa formułka laugh.gif Dobra, dałem popis. ( wstydnis.gif )

Wracamy do tematu czarodziej.gif a autora proszę o jakieś normalny tytuł winksmiley.jpg

Edit: ^^ Moje roztrzepanie nie zna granic smile.gif
phpion
Cytat(Ociu @ 11.11.2008, 13:23:33 ) *
...a autora proszę o jakieś normalny tytuł winksmiley.jpg

Myślisz, że ktoś założył temat w kwietniu 2005 roku będzie dodawał tag do tematu? Nie sądzę... Stąd mój poprzedni post.

A jeżeli chodzi o temat czyli o system szablonów. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem "systemu szablonów" wbudowanego w PHP:
  1. <?php if ($zmienna == 'cos'): ?>
  2. <p>Jestem sobie cosiem.</p>
  3. <?php endif; ?>
  4.  
  5. <hr />
  6.  
  7. <ul>
  8. <?php foreach($tablica as $wartosc): ?>
  9. <li><?= $wartosc ?></li>
  10. <?php endforeach; ?>
  11. </ul>
wolandd
Cytat(Zyx @ 11.11.2008, 08:33:38 ) *
Bo to jest bardzo stary projekt, którego rozwój skończył się dawno temu smile.gif . Odpowiedź na ostatnie pytanie: jest to system szablonów. I uczciwie mówiąc, obecnie są do dyspozycji znacznie lepsze tego typu rozwiązania...

Ale wiele osób na forach pisze, że np. "Smarty jest fajne, ale są prostsze i szybsze rozwiązania, takie jak..." i w tym miejscu zawsze wymieniają Fast Template. Czy faktycznie Smarty jest takie wolne w porównaniu z FT? Mógłby ktoś mniej-więcej podać jakiego rzędu są te różnice w prędkości generowania strony? Ja wiem, że to ciężko określić smile.gif , ale chodzi mi o jakieś przybliżenie. Jeśli np. sporych rozmiarów strona zrobiona z użyciem Smarty generuje się w 1 sekundę, to ile czasu będzie się generować strona złożona za pomocą Fast Template? Połowę tego czasu, czy może raczej 0.95 sekundy? smile.gif

@phpion
Tak jak piszesz, też jest chyba dość wygodnie i czytelnie, ale z tego co czytałem, to systemy szablonów mają jakieś tam swoje buforowanie skryptów - a tworząc stronę tak jak podajesz trzeba albo z buforowania zrezygnować, albo napisać je samemu. (Czy jest jakiś jeszcze inny sposób? smile.gif )
phpion
@wolandd:
Tak, to jest zapis samego wyświetlania szablonu. Smarty posiadają opcję zapisu wygeneroawnych szablonów do cache. Zaimplementowanie prostego mechanizmu cache nie stanowi większego problemu. Dla mnie kompletnym nieporozumieniem są takie elementy w Smarty jak np. pętle. Tworzenie zagnieżdżonych pętli oraz ich obsługa to istny koszmar. Tworząc szablony w przedstawiony przeze mnie sposób nie muszę główkować jak daną konstrukcję zapisać (o ile się da!) w konkretnym systemie szablonów. Poza tym nie widzę większego sensu w sztucznym nadpisywaniu już istniejącego rozwiązania, które (moim zdaniem) sprawuje się świetnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.