Witam ponownie!
Mój problem polega na tym że potrzebuję zrobić system przeglądania wpisów, z których każdy ma jakąś kategorie główną i podkategorie. Liczba kategori i podkategori jest dynamiczna, użytkownik sam sobie je definiuje.
PROBLEM :
Jak wstawić takie coś do bazy MySqla? Jak potem stworzyć zapytanie, w którym wybieramy wpisy z danej kategori lub podkategori? Głównie problem polega na tym że do bazy trzeba wstawić więcej niż 1 podkategorie.
Mam już kolumnę "Kategoria", myślałem nad stworzeniem drugiej kolumny "Podkategorie", ale co tam wstwaić? Stringi nazw kategori oddzielone przecinkami, potem ewentualnie rozbijać to przy użyciu funkcji expolde z php? Cały czas rozbijam się o to że w 1 kolumnie może być własnie te pare podkategori.
Niestety nie mogę dodać sobie komumn "Podkategoria_1", "Podkategoria_2" itd.
Myślałem nad typem enum... ale to chyba nie zda egzaminu.
Moja pierwsza propozycja jest taka :
Nazwy kategori zapisac jako string, rozdzielone przecinkami, kazda nazwa bedzie miala swoj znak konca i poczatku stringu, tzn. zapis bedzie mniej wiecej taki :
@nazwa kategori 1@, @nazwa kategori 2@... itd gdzie znaki @ to poczatek i koniec stringu. Potem dajemy tylko wyszukiwanie przez SELECT i w WHERE dajemy 'Podkategorie' LIKE '@%nazwa kategori szukanej%@'. Może nawet obejdzie się bez %.
Jakieś pomysły?