Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z tabeli i <SELECT>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konus
Mam problem z zapytaniem do bazy, chodzi o to, ze do formularza chce zrobic select ze wszysktimi uzytkownikami w bazie w formacie IMIE NAWZISKO(LOGIN), chcialem to zrobic w petli ale nie wiem jak z tym zapytaniem, dodam ze pozniej jak ktos wybierze juz ta osobe to jakos musze wykorzystac to co wybrala a tego to juz nie wiem jak zrobic, moze format LOGIN(IMIE NAZWISKO) i potem jakos obciac zeby tylko login zostal, a moze jakis inny pomysl a nie select?
Dzieki za pomoc rolleyes.gif
nospor
W tabeli oprócz danych użytkownika powinieneś mieć uniklane ID (chociażby autoincrement).

1. <?php
  2.  
  3. echo '<SELECT name=\"user\">'; 
  4. $wynik = mysql_query(&#092;"select ID,IMIE,NAZWISKO,LOGIN from USER\");
  5. while($row = mysql_fetch_row($wynik))
  6. {
  7. $id = $row[0];
  8. echo '<option value=\"'.$id.'\">'.$row[1].' '.$row[2].' '.$row[3].'</option>';
  9. }
  10. echo &#092;"</SELECT>\";
  11.  
  12. ?>

wtety powiedzmy w $_POST['user'] będziesz miał ID tego gościa. Mając ID masz caly rekord i rub co chesz
Leezard
  1. SELECT imie, nazwisko, login FROM tabela

zakladam ze korzystasz z mysqla winksmiley.jpg
pozniej robisz sobie wykonanie zapytania i petle np taka:
  1. <?php
  2.  
  3. $sql = to zapytanie wyzejl
  4. $result = mysql_query($sql);
  5. while($row = mysql_fetch_array($result))
  6. {
  7. echo '<option vaule=\"'.$row['login'].'\">'.$row['imie'].' '.$row['nazwisko'].'</option>';
  8. }
  9.  
  10. ?>

a ta petle wrzucasz w kod html miedzy znaczniki SELECT.
mam nadizeje ze o to chodzilo.

swoja droga system szablonow Smarty ma fajne funkcje do generowania takich rzeczy jak selecty na podstawie tabel phpowych.
konus
Rozwiazanie nospor'a dziala tongue.gif, Leezard'a odpowiedzi nie sprawdzalem tongue.gif bo ta pierwsza dzialala.
Robilem to zeby uzytkownicy mogli miedzy soba wysylac wiadmosci, i teraz mam w menu pozycje "Twoje wiadomosci" i zrobie tak ze po zalogowaniu sie uzytkownika bedzie mi sprawdzalo czy w tabeli wiadomosci jest wpis z polem do kogo rownym loginowi jezeli tak to dalsze funkcje ktore beda wywalaly "Twoje wiadomosci (ilosc)" a co zrobic jak user bedzie zalogowany i ktos do niego wysle wiadomosc?? Jak to rozwiazac?
nospor
Rozwiązanie Leezard'a było bardzo podobne do mojego, tylko że u niego wartością identyfikującą uzytkownika jest login a u mnie id.

Odnośnie Twojego drugiego pytania.
Gdy użytkownik jest zalogowany i ktoś wyśle do niego wiadomość, to odczytać ją będzie mógł dopiero po odświerzeniu strony. No niestety tak to jest zrobione.
konus
Hmm, ja mam index podzielony tabela i po lewej stronie tabeli mam include menu i tam jest "Twoje wiadomosc(ilosc)" czy nie daloby sie zeby np co minute ta czesc strony sie odswiezala, czy raczej bym musial ramki zrobic? A i jeszcze jedno w poprzednim systemie koles zrobil tak ze bylo wysylanie plikow miedzy uzytkownikami poprzez stronke, do tego na kazdym kompie byl uruchomiony program ktory jak ktos otrzymal plik to wyskakiwalo powiadomienie ze ktos otrzymal plik(program napisany w c), czy wie ktos jak to zrobic?
Dodam ze to rozwiazane bylo po adresach ip.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.