Bartech
25.04.2005, 10:58:21
Panie i Panowie, tworzę system oparty o panel admina w php, z możliwością przełączania się pomiędzy jezykami, chciałbym aby dany produkt był opisany w 5 jązykach jak w temacie. Czy w jednej Tabeli Mysql mogą znajdować się w poszczwególnych komórkach takie języki. Czy trzeba zastosować jakiś specjalny zabieg.
Z góry dzięki za odpowiedź.
nospor
25.04.2005, 11:10:03
O ile dobrze Cię zrozumiałem, to zrób tak:
tabela PRODUKT (pola):
Cytat
ID
NAME_PL
OPIS_PL
NAME_EN
OPIS_EN
...
a potem odwoluj się:
<?php
$lang='EN';
$sql=\"select ID,NAME_$lang,OPIS_$lang from PRODUKT\"
?>
Bartech
25.04.2005, 11:14:12
Dzięki za szybką odpowiedź, to dobra sugestia z tym zapytaniem bo miełem inny pomysł chyba troszkę gorszy. Ale nie zmieniajmy tematu. chodzi o to że!!! Nieraz zdażało mi się że kedy przenosiłem dane z jednej bazy na localhost do innej na serwerze w sieci, to znikały mi po drodze polskie znaki.
Działo się tak ponieaż zapominałem przełaczyć na serwerze PHPmyADMINa na język polski i wklejał mi dane be znaków polskich.
Moje pytanie stawia problem czy jest możliwosc przechowywania danych wpisanych za pomocą zupełnie różnych znaków (wyobraź sobie niemieckie O umlauti rosyjskie bukwy). czy nie dojdzie do kasowania niezrozumiałych znaków?
Cytat(Bartech @ 2005-04-25 12:14:12)
Działo się tak ponieaż zapominałem przełaczyć na serwerze PHPmyADMINa na język polski i wklejał mi dane be znaków polskich.
Moje pytanie stawia problem czy jest możliwosc przechowywania danych wpisanych za pomocą zupełnie różnych znaków (wyobraź sobie niemieckie O umlauti rosyjskie bukwy). czy nie dojdzie do kasowania niezrozumiałych znaków?
przy przenoszeniu danych wykorzystuj narzedzia typu mysqldump, natomiast do wczytania danych wykorzystuj np. polecenie SOURCE
dr_bonzo
25.04.2005, 11:57:11
Najlepiej wszedzie uzywac UFT (np. UTF-8) -- w edytorze, w bazie, w przegladarce. Ale mysql >= 4.1 dopiero obsluguje utf.
Bartech
25.04.2005, 12:12:32
OOO... to doskonała rada, z tego wynika że nie muszę się przejmować przechowywaniem tych danych w MySQL. Po stronie przeglądarki dojdzie do zakodowania znaków i odkodowania ich w razie konieczności (wyświetlania).
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać jak się uda lub jak nie. Narazie wszystkie języki są wyświetlane poprawnie.
Dzięki za rade.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.