Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyswietlanie zer po przecinku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mys
Witam

W jaki sposob moge zmusic skrypt php by wyswietlal nieznaczace zera po przecinku, np. liczbe 40,00 wyswietla jako 40. Robie skrypt, ktory generuje dokumenty ksiegowe. Musza byc grosze nawet jesli sa zerowe, bo sa takie wymogi. Tylko ten problem mi pozostal.

W C napisalbym %.2f i po sprawie, a w php? Probowalem rzutowac zmienna php na typ float i string, ale nie pomaga. Bede wdzieczny za podpowiedz.
Kuziu
  1. <?php
  2.  
  3. $i=5;
  4. printf('%.2f',$i);
  5.  
  6. ?>

tylko chyba jeszcze będziesz musiał zamienić kropkę na przecinek
mys
No tak... Nie napisalem najwazniejszego. Korzystam z biblioteki FPDF do tworzenia dokumentów pdf. Pisze

$pdf->Cell(10, 5, $wiersz8, 1, 0, 'C');

gdzie $wiersz8 jest ową liczbą wyrażającą walutę. Poszperam jeszcze w manualu FPDF. Wg manuala fpdf owa zmienna jest stringiem.

Dzięki za szybką odp. Kropkę zamieniłem na "polski" przecinek. No właśnie zamiana kropki działa bezproblemowo, a to coś nie chce.
kszychu
Przyjrzyj się funkcji number_format(), a zaręczam, że będziesz z niej bardzo zadowolony smile.gif
mys
Witam

Miałeś rację! Thx! Chciałoby się krzyknąć : "Cudowny Internet! Rozwiązał mój problem.", ale to przecież ludzie go tworzą. Tacy ludzie jak na Waszym forum!

Dzięki. Zaoszczędziłem wiele czasu!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.