Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Następna wartość autoindexa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
raf_79
Witam

Mam taki problem:
Posiadam tablice w której jest pole które jest autoindex.
Skąd mogę pobrać jej aktualną wartość. ( nie zaglądająć do phpmy admina chodzi mi o pobranie tej wartości przez stronke)
Przypuszczam że są jakieś tablicy w stylu syscolumns ale nie bardzo chce mi to działać w mysql sad.gif

z góry dzięki z aodpowiedź

Pozdrawiam

raf_79
Synaps
  1. SELECT max(autoindex_filed)
  2. FROM TABLE

I chodzi chyba o pole z atrybutem autoincrement ? dry.gif
raf_79
Na początek powiem ze chodziło mi rzeczywiście o atrybut aotuincrement smile.gif sorki za błąd

Ale niestety to co podaliście to nie jest to o co mi chodzi sad.gif
jeżeli chodzi o tę pierwsza odpowiedź to ta funkcja da mi wartość ostatniego wstawionego pola w danym połączeniu ( jesli sięnei myle) a więc za późno bo ja chce ją znać przed wstawieniem

A co do drugiego to pzrobiłem sobei na stronce tak jak mi tutaj zparoponowano i wszystko było oki do momentu kiedy usunołem ostatni element i już się zaczęło to rozjeżdzać bo max (od_pola) się pomniejszył o jeden a autoindex został na tym samy miejscu

Macie może jakies inne pomysły questionmark.gif
bo moimzdaniem gdzieś to musi być zapisane ,tylko nie wiem gdzie...

Pozdro
nospor
Cytat
jeżeli chodzi o tę pierwsza odpowiedź to ta funkcja da mi wartość ostatniego wstawionego pola w danym połączeniu ( jesli sięnei myle) a więc za późno bo ja chce ją znać przed wstawieniem

no tak. ostatnio wstawione. następne będzie mialo o 1 więcej
kszychu
  1. SHOW TABLE STATUS
  2. FROM nazwa_bazy LIKE 'nazwa_tabeli'

1. <?php
  2. echo $row['Auto_increment'];
  3. ?>
raf_79
Wielkie dzięki o to chodziło smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.