strife
30.04.2005, 17:27:54
Witam,
Ostatnio, zaczołem się zastanawiać czy php można nazwać językiem programowania czy tylko jak mogłem usłyszeć w wielu źródłach => "php: Hypertext Preprocessor", jest zagnieżdżonym w HTML językiem skryptowym.
Gdzie tu jest prawda? Czy stwierdzenie iż php jest językiem programowania jest błędne, czy pisząc w php nie programuje, czym to się różni?
Będe bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi dokładnie wytłumaczy co i jak, albo sprostuje.
Pozdrawiam i czekam na szczere, wartościowe posty!
dr_bonzo
30.04.2005, 17:46:55
A jakie to ma znaczenie czy jest czy nie -- wazne co mozna za jego pomoca zrobic. Programowanie to pisanie (w jezyku programowania) programu, ktory ma byc wykonany przez komputer w celu wykonania jakiegos zadaniia. Czyli php jest jezykiem programowania
SongoQ
30.04.2005, 17:55:59
Z PHPem roznie bywa. W zaleznosci jak go klasyfikujesz, raz nalezy a raz nie. Najwazniejsze ze bardzo dobrze sie sprawdza w tej dziedzinie dla ktorej powstal.
NuLL
30.04.2005, 17:58:25
Dla mnie php to jezyk skrpytowy - gdyż nie można zrobić z niego samodzielnego programu. Piszesz skrypt dzieki ktoremu opgramowanie wykonuje zadane funkcje.
sobstel
30.04.2005, 18:01:57
Cytat(NuLL @ 2005-04-30 17:58:25)
Dla mnie php to jezyk skrpytowy - gdyż nie można zrobić z niego samodzielnego programu. Piszesz skrypt dzieki ktoremu opgramowanie wykonuje zadane funkcje.
a php-GTK?
SongoQ
30.04.2005, 18:05:30
Gdzies przeczytalem ze jezykiem programowania nazywamy taki jezyk w ktorym mozemy zbudowac system. Jesli tak bedziemy klasyfikowac to php odpada.
Nievinny
30.04.2005, 18:15:45
php - sam się nie wykona, potrzebuje interpratora, więc tylko język skryptowy, ponieważ język programowania:
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_programowaniaPolecenia śa wydawane maszynie a nie innemu programowi.
czyli java też odpada? Jakaś głupia ta definicja
matid
30.04.2005, 18:49:33
Cytat(ebe @ 2005-04-30 19:29:17)
czyli java też odpada? Jakaś głupia ta definicja
Według Wikipedii zarówno php jak i Java są językami programowania.
Vengeance
30.04.2005, 20:25:05
Cytat(SongoQ @ 2005-04-30 19:05:30)
Gdzies przeczytalem ze jezykiem programowania nazywamy taki jezyk w ktorym mozemy zbudowac system. Jesli tak bedziemy klasyfikowac to php odpada.
Czyli tylko ASM były chyba jezykiem programowania

Bo bez tego ani rusz...
ActivePlayer
30.04.2005, 20:54:36
php jest językiem programowania. dla mnie wszystko co musi byc skompilowane, nim jest. a taka javascript... no co tu mówic... raczej juz nie
matid
30.04.2005, 21:10:17
Cytat(ActivePlayer @ 2005-04-30 21:54:36)
a taka javascript... no co tu mówic... raczej juz nie

Cytat
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
JavaScript ("JS") to stworzony przez firmę Netscape zorientowany obiektowo skryptowy język programowania, najczęściej stosowany na stronach WWW. Implementacja JavaScriptu stworzona przez firmę Microsoft nosi nazwę JScript.
FiDO
30.04.2005, 21:14:10
Cytat(ActivePlayer @ 2005-04-30 21:54:36)
php jest językiem programowania. dla mnie wszystko co musi byc skompilowane, nim jest.
Sam sobie zaprzeczasz.. php jest interpretowalny, a nie kompilowalny (pomijajac php Compiler), a co za tym idzie jest jezykiem skryptowym. Wg mnie jednak te dwie definicje nie sa rozlaczne.. wiec jezyki skryptowe sa podzbiorem jezykow programowania.
dr_bonzo
30.04.2005, 21:16:02
Moja definicja jezyka programowania: jest to jezyk za pomoca (wylaczajac rozpoznawanie mowy), ktorego zmusisz kompa do wypisania na ekranie "Hello World!"
hm... Wedlug mnie php jest jezykiem programowania... Ok czym jest programowanie ? Jest to uzycie skladni danego jezyka w celu stworzenia mechanizmu, ktory bedfzie analizowal pewne dane wejsciowe i zwroci dane wyjsciowe ?
W takim razie jak pisze w JS to juz nie programuje, a jak pisze w c++ to tak ? Wedlug mnie JS, c++, jak i php sa to jezyki programowania, gdyz tworze pewna logike.
Jezykiem programowania jest KAZDY jezyk, ktory umozliwia przedstawienia algorytmu w postaci procedur/kodu, umozliwiajacego wykonanie danego algorytmu.
I tak jak pisal FiDO jezyk skryptowy jest podzbiorem zbioru jezyki prgramowania.
Dlateog tez php, Java, JavaScript, Asembler, ADA etc. sa jezykami programowania, aczkolwiek moga tez nalezec do innej podgrupy jezykow prgramowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.