Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównywanie dat
Forum PHP.pl > Forum > PHP
oximus
Witam, mam datę w formacie Y-m-d H:i:s wyciągniętą z bazy przypisaną zmiennej $nowa_data (zamiana z timestamp). Chciałbym ją porównać z dzisiejszą datą. To mam przypisać dziesiejszą datę jakiejś zmiennej i wykonać odejmowanie? Bo chcę wiedzieć jeśli data w bazie jest starsza o 1 dzien to ma wyskoczyc komunikat o bledzie.
nospor
  1. <?php
  2. $date=strtotime('2005-05-04 12:02:22');
  3. $now=strtotime(date('Y-m-d H:i:s'));
  4. if ($now-$date>86400) echo &#092;"starsza niż 1 dzien\";
  5. else echo &#092;"ok\";
  6.  
  7. ?>
oximus
Oki działa, dziękuję. Wpadło mi do głowy, że możnaby zapytanie SQL to zrobić
  1. SELECT s.Crossing_Id, s.Last_update, c.Name, c.Id
  2. FROM STATUS s, crossing c WHERE (tu warunek ze DATA jest starsza o 1 dzien) AND s.Crossing_Id=c.Id

Czy ta składnia jest prawidłowa? Chodzi mi o pokazanie nazw skrzyżowań, które są w tabeli crossing, kolumnie Name i które nie były uaktualnioniane więcej niż jeden dzień (tabela status, kolumna Last_update). Da sie ten warunek daty w zapytaniu zapodać?
nospor
chyba coś takiego, ale glowy nie dam:
  1. SELECT s.Crossing_Id, s.Last_update, c.Name, c.Id
  2. FROM STATUS s, crossing c
  3. WHERE (DATE_SUB(NOW(), INTERVAL 1 DAY) > s.Last_update AND s.Crossing_Id=c.Id

POwinno ci to wyszukać starsze niż 1 dzień, ale jak wsponialem wczesniej glowy nie dam. jak żle, to pokombinuj z tym , bo to jest dobra ścieżka
oximus
Nie bardzo chce dzialać, chyba po prostu obrobię to pierwsz zapytanie w php pod wzgledem daty i dam drugie zapytanie.
eXcore
Fragment warunku po WHERE ktorego uwywam u siebie na stronie:

Kod
WHERE data_dodania >= date("Y-m-d",strtotime("-1 day"))

Mam nadzieje ze sie przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.