Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykresy w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
oximus
Czy w php można tworzyć wykresy?
Jak się za to zabrać?
Najlepiej prosiłbym jakiś prosty przykład równania liniowego a już najlepiej histogram.
Fipaj
na phpclasses.org i chyba nawet hotscripts.pl masz klasy a nawet skrypty do tworzenia wykresów... wraz z przykładami
bednarix
http://www.phplot.com/ - dobra biblioteka do tworzenia wykresów, jedynym wymaganiem jest zainstalowane jedno rozszerzenie w php, a mianowicie chodzi tu o biblioteke GD.
behemot
Witam,

Ja z kolei moge polecic: jpgraph. Bardzo rozbudowane narzedzie. Dobra dokumentacja.
sobstel
a ja dorzuce do listy jeszcze Graphite
sadu
odswierzam troche topic

Czy ktos mial do przyjemosc pracowac z:

http://www.swfchart.com/index.html

lub

http://www.maani.us/charts/index.php

A moze polecacie inne komeryjce ?

Z gory dzieki
060156
Czesc ..
Przegladalem rozne klasy do generwoania wykres
i php/SWF Charts jest naljpeszy. Na bazie niego
opracowalem real time monitroy, ktore pozwalaja z
interwalem 1 sekundy wyswietlac wykresy w czasie rzeczywistym ..
Jest to najlepsze co spotkalem w dziedzinie wykresow do php ..
pozdrawiam ...
kabzin
Witam,

Podlacze sie pod ten temat zeby nie zakladac nastepnego.
Chce zrobic na stronie wykresy dla funkcji matematycznych generowane po podaniu przez uzytkownika danych. Probowalem JpGraph oraz php/SWF Charts, bardziej mi zalezy na tym drugim ale mam problemy z tablicami.

Mam funkcje:
Kod
for($x=0;$x<=20;$x++)
{
        $y=15000/(sqrt(3)*$x);
}

W JpCharts kod do rysowania przebiegow to tablica (wystarczaja wartosci y, x sa generowane automatycznie):
Kod
$datay = array(3.5,3.7,3,4,6.2,6,3.5,8,14,8,11.1,13.7);

Zeby JpCharts generowal wykres z mojej funkcji wystarczy napisac:
Kod
for($x=0;$x<=20;$x++)
{
        $datay[]=15000/(sqrt(3)*$x);
}

Chcialbym to samo zrobic w php/SWF Charts, i tu jest problem, skladania wyglada odpowiednio:
Kod
$chart[ 'chart_data' ] = array ( array ( "",1,2,3), array ( "",3,5,8) );

W pierwszej tablicy sa wartosci x a w drugiej y. Jak zrobic zeby w tych tablicach byly wartosci z mojej funkcji? Probowalem analogicznie do tego jak jest w JpCharts ale z marnym skutkiem.
jarrod
Cytat(sadu @ 5.09.2006, 11:28:35 ) *

Ja używam chartsów i jestem zadowolony z nich. Jest tylko jeden szkopuł. Musisz posiadać licencję...
Charts jest bardzo do tworzenia nawet bardzo skomplikowanych wykresów.
Problem pojawia się przy bardzo skomplikowanych aplikacjach. Chartsy pobierają dane z XML-a. Zatem w niektóruch przypadkach jest to dość trudne. Ale ostatnio udało mi się bez tworzenia plików XML (w końcu to idiotyzm) łądować dane przez ajaxa, dodając chartsa przez JS (aby pod IE normalnie sie wyświetlał) i jeszcze aby to działało jak zamierzałem smile.gif
kabzin
Moze ktos uzywajacy php/SWF wie jak rozwiazac nastepujacy problem:

jak wiadomo do wyswietlenia wykresu potrzebne sa dwa pliki, jeden przykladowo sample.php gdzie sa dane i inne informacje co do wykresu, oraz drugi plik wywolujacy wykres:
Kod
<?php

//include charts.php to access the InsertChart function
include "charts.php";

echo InsertChart ( "charts.swf", "charts_library", "sample.php", 400, 250 );

?>

Jesli uzywam formularza do wprowadzania danych do pliku sample.php:
Kod
<form action="sample.php">
...
</form>

to po wyslaniu danych otwiera sie rowniez strona sample.php a chcialbym aby otwierala sie strona z wykresem. Moge oczywiscie, dodac
Kod
echo InsertChart ( "charts.swf", "charts_library", "sample.php", 400, 250 );

do sample.php ale wtedy oprocz wykresu wyswietlaja sie tablice z danymi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.