Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z insertem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dado
Siedzę juz od 30 minut i próbuję znaleźć błąd w tym zapytaniu i nie mogę, proszę o pomoc w namierzeniu buga.

1. $sql="INSERT
  2. INTO pliki (lp, grupa, kategoria, podkategoria, nazwa, opis, autor, url, www, rozmiar, licencja, data_add, data_last, zrzut, counter, vote, voters)
  3. VALUES('', '".$_POST['grupa']."', '".$_POST['kategoria']."', '".$_POST['podkategoria']."', '".$_POST['nazwa']."',
  4. '".$_POST['opis']."', '".$_POST['autor']."', '".$_POST['url']."', '".$_POST['www']."',
  5. '".$_POST['rozmiar']."', '".$_POST['licencja']."', '".time()."', '".time()."', '".$_POST['zrzut']."', '0', '0', '0')";
  6. echo $sql;
  7. $query=mysql_query($sql)OR die(mysql_error());

wyrzuca mi

1. Duplicate entry '0' FOR KEY 1

help sadsmiley02.gif
dr_bonzo
  1. INSERT
  2. INTO pliki (grupa, kategoria, podkategoria, nazwa, opis, autor, url, www, rozmiar, licencja, data_add, data_last, zrzut, counter, vote, voters)
  3. VALUES('".$_POST['grupa']."', '".$_POST['kategoria']."', '".$_POST['podkategoria']."', '".$_POST['nazwa']."',
  4. '".$_POST['opis']."', '".$_POST['autor']."', '".$_POST['url']."', '".$_POST['www']."',
  5. '".$_POST['rozmiar']."', '".$_POST['licencja']."', '".time()."', '".time()."', '".$_POST['zrzut']."', '0', '0', '0')";
?

bo za kazdym razem wstawiasz do 'lp' <---- '' pusty ciag, ktory jest konwertowany do zera (0), a pole 'lp' widocznie ma zalozony index (tzn. wartosci w tym polu nie moga sie powtarzac).
crash
Niebardzo, '' przechodzi na NULL prędziej i jeśli to pole jest auto_increment to wiadomo co się stanie... Problemem mogą być te ostatnie 3 zera. Czy któreś z tych pól nie jest typu UNIQUE?
dado
już znalazłem problem. Pole lp nie miało AUTO INCREMENT a miało mieć stąd błąd. Dzieki za życzliwość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.