ja mialem taki przypadek jakis czas temu [sorx za offtopic] :
Cytat
Pan kowalski: Jest robota - to bedzie duzy serwis - nie ma takiego jeszcze, dane beda naplywaly przez caly miesiac
Ja: a duzo tych danych bedzie do wprowadzania?
Pan kowalski: o tym dowie sie pan w swoim czasie - jesli oczywiscie podejmie sie pan tego zlecenia....
-----i pokazali mi jak ma mniej wiecej wygladac layout -------
Ja: no tak ale wyglad stornki to ja zostawiam sobie tak na deser, pierwsza rzecza ktora bym sie zajal byla by baza danych - przygotowanie odpowiedniej struktury bazy - zaplanowianie wszystkiego od a-z, funkcjonalnosc ponad wszystko....
Pan kowalski: no to musi pan tu nam podpisac odpowiednie pisemko tralalala terefere itp.... i dopiero jak sie pan okresli czy jest w stanie cos takiego stworzyc to mozemy przejsc na nastepny szczebel
Ja: no tak ale co ja mam stworzyc konkretnie ?
Pan kowalski : no przeciez ma Pan na szkicu przedstawione wszystko... 8O
wiec mysle ze po tym co ci powiedzieli mozesz im zaproponowac solidne wykonanie serwisu i nic wiecej poniewaz nie jestes wrozka i jak nie masz konkretow to nie mozesz sie konkretnie okreslic
wiec niech lepiej spiewaja jak i czym to ma sie jesc i ile moga na to wydac, jesli oni czekaja na propozycje to powiedz im ze ty czekasz na szczegoly - tyle ile moga niech najpierw powiedza a pozniej dopiero prowadzcie dalej rozmowe...
Narazie mozesz powiedziec ze w oparciu o MySQL mozna dobry duzy funkcjonalny serwis stworzyc (i to jest mozliwe na MySQL'u) ale sęk jest w tym ze jesli bedzie trzeba wykorzystac bardziej zaawansowane funkcje niz te dostepne w MySQL to ty musisz widziec co to ma robic i jak to ma sie wszystko krecic bo inaczej trudno jest ci powiedziec za ile to dokladnie wyjdzie - powiedz plus minus .... i tu cena za baze np. Oracle
edit: a co do tego co mi sie nawinelo to myslalem ze mam robic jakas strone sieci komorkowej (bo z tego co mi powiedziano to cos takiego mi sie rysowalo w glowce) albo jakis serwis zaawansowany - uslugowy - no i jest uslugowy ale nie komorkowy - cos robisz - to sie zareklamuj ... - http://udom.pl - sesesese myslalem ze to bedzie cos powaznego i zaawansowanego a jest ... serwisik ofertowy z ograniczona ilosca ofert: 10 na dzial. no bulka z maslem