Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system obslugi dla firmy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Sir Blade
witam,

mam mozliwosc zrobienia duzego projektu i mam do Was pare pytan.
Jakie rozwiazanie proponowalibyscie dla bazy z ok 1 mln rekordow. Oczywiscie nie wszystkie rekordy beda dostepne pod jednym zapytanie smile.gif

Jaka baze uzyc i czy stawiac serwer czy umiescic baze w necie questionmark.gif Chodzi mi o dobra predkosc no i bezawaryjnosc. Liczylaby sie tez cena postawienia servera lub koszty wykupienia bazy u kogos

Update danych odbywalby sie online a korzystaloby z niego pare osob w kazdej z firm(moduly)
Jabol
polecam oracla (60 tys zł/procesor). Można tez dać informixa, db coś z tej bajki, lub pgsql. Z wystawieniem to zależy od rodzaju użycia.
Sir Blade
problem tkwi w tym , iz nawet nie wiem co dokladnie mialbym im zrobic. moze sie okazac, ze tych rekordow byloby mniej. inna sprawa ile gotowi sa wydac na ten cel.

jakies inne pomysly??
scanner
Zacznijmy od tego, co rozumiesz pod pojęciem 1mln rekordów. Jakie to rekordy, jakie zalezności..
Póki nie znasz założeń projektu nie możesz decydowac na jakiej platformie sie oprzeć. Zacznij więc od tego.
Sir Blade
wzgledy bezpieczenstwa sa takie a nie inne smile.gif nawet ja nie wiem co mam zrobic smile.gif ale mam cos zaproponowac smile.gif
scanner
To nie są względy bezpieczeństwa. To jest paranoja.

Cytat
- Panie Kowalski, pan przygotuje pudełko.
Kowalski przygotował paczkę 1x1x1m
- Panie Kowalski, pan zapakuje tego słonia.
Sir Blade
zgadzam sie ale co ja moge questionmark.gif mam cos zaproponowac i juz smile.gif
itsme
za malo danych niestety moze troche innych pytan :
- 1 tabela czy wiecej tabel
- ile danych jest w jednym rekordzie
- ile macie keszu na to
- i czy to ma byc na ww czy wewnatrz firmy
dragossani
Mam możliwość obserwowania w działaniu MySQL'a obsługującego bazę w której są pojedyncze tabele na 60mln rekordów, a dziennie dochodzi ok. 1mln łącznie do wszystkich tabel. Wszystko chodzi stabilnie i szybciej niż wersja na Oracle. Kwestia czy potrzebne są zaawansowane funkcje, które ma tylko Oracle. Jeśli tak - to nie ma wyboru. Jeśli nie - MySQL jest za darmo.
scanner
Draggossani: mogę też to zobaczyć?
Fo
ja mialem taki przypadek jakis czas temu [sorx za offtopic] :
Cytat
Pan kowalski: Jest robota - to bedzie duzy serwis - nie ma takiego jeszcze, dane beda naplywaly przez caly miesiac
Ja: a duzo tych danych bedzie do wprowadzania?
Pan kowalski: o tym dowie sie pan w swoim czasie - jesli oczywiscie podejmie sie pan tego zlecenia....
-----i pokazali mi jak ma mniej wiecej wygladac layout -------
Ja: no tak ale wyglad stornki to ja zostawiam sobie tak na deser, pierwsza rzecza ktora bym sie zajal byla by baza danych - przygotowanie odpowiedniej struktury bazy - zaplanowianie wszystkiego od a-z, funkcjonalnosc ponad wszystko....
Pan kowalski: no to musi pan tu nam podpisac odpowiednie pisemko tralalala terefere itp.... i dopiero jak sie pan okresli czy jest w stanie cos takiego stworzyc to mozemy przejsc na nastepny szczebel
Ja: no tak ale co ja mam stworzyc konkretnie ?
Pan kowalski : no przeciez ma Pan na szkicu przedstawione wszystko...  8O
wiec mysle ze po tym co ci powiedzieli mozesz im zaproponowac solidne wykonanie serwisu i nic wiecej poniewaz nie jestes wrozka i jak nie masz konkretow to nie mozesz sie konkretnie okreslic aaevil.gif
wiec niech lepiej spiewaja jak i czym to ma sie jesc i ile moga na to wydac, jesli oni czekaja na propozycje to powiedz im ze ty czekasz na szczegoly - tyle ile moga niech najpierw powiedza a pozniej dopiero prowadzcie dalej rozmowe...
Narazie mozesz powiedziec ze w oparciu o MySQL mozna dobry duzy funkcjonalny serwis stworzyc (i to jest mozliwe na MySQL'u) ale sęk jest w tym ze jesli bedzie trzeba wykorzystac bardziej zaawansowane funkcje niz te dostepne w MySQL to ty musisz widziec co to ma robic i jak to ma sie wszystko krecic bo inaczej trudno jest ci powiedziec za ile to dokladnie wyjdzie - powiedz plus minus .... i tu cena za baze np. Oracle
edit: a co do tego co mi sie nawinelo to myslalem ze mam robic jakas strone sieci komorkowej (bo z tego co mi powiedziano to cos takiego mi sie rysowalo w glowce) albo jakis serwis zaawansowany - uslugowy - no i jest uslugowy ale nie komorkowy - cos robisz - to sie zareklamuj ... - http://udom.pl - sesesese myslalem ze to bedzie cos powaznego i zaawansowanego a jest ... serwisik ofertowy z ograniczona ilosca ofert: 10 na dzial. no bulka z maslem aaevil.gif
spenalzo
Cytat
wiec niech lepiej spiewaja jak i czym to ma sie jesc i ile moga na to wydac, jesli oni czekaja na propozycje to powiedz im ze ty czekasz na szczegoly - tyle ile moga niech najpierw powiedza a pozniej dopiero prowadzcie dalej rozmowe...

Tylko, że oni uważają, że to TY masz wiedzieć jak ma wyglądać ich serwis - a nie powiedzą o co chodzi...
Raz miałem inny przypadek - babka chciała sklep internetowy, więc zrobiłem, ale 3 designy jej się niepodobały, sama nie wiedziała czego chciała i... stwierdziła że jestem nieprofesjonalny i się rozmyśliła...
Ale dzięki temu nauczyłem się jak należy rozmawiać z klientami - twardo, konsekwentnie żądać informacji jeszcze PRZED podaniem ceny.
Sir Blade
to moze pokaze Wam maila (po wczesniejszej rozmowie telefonicznej)

Cytat
Zaproponuj jednak srodowisko pracy dla 1 mln rekordow
gdzie update bazy odbywa sie online.
Z glownej bazy update prowadzaja pracownicy firmy oraz
firmy same poprzez moduly na www. Cos jak w hipermarkiecie
firmy dbaja o to zeby na polkach byly najnowsze produkty z pelnym
opisem.

Dostep do tych modulow mamy z pozycji www (jakis interface)
Mamy mozliwosc wyszukiwania danych (imie, nazwa firmy, telefon)
oraz selekcjonowania danych (osoby z konkretnych firm,
firmy tylko z Mazowieckiego, itp)
Mozemy np. wyslac elisty do wybranych osob lub wszystkich,
przypomniec firma o aktualizacji swoich danych (list z linkiem
do ich modulow zeby sobie zaktualizowaly dane).

Mozliwosc dolaczania notatek do kazdego modulu.
Modul = firma + ok. 5 pracownikow
Notatki = txt, dokumenty (txt. doc, exl)
Kalendarz

Strona z oferta map
Mapy = oferty firm ktore maja swoje miejsce na polkach w supermarkeci
Update tego modulu, dodawanie nocyh kontaktow
Dostep do wyszukiwania z zewnatrz tyc modulow dla zywklego Kowalskiego.
Dostep do kontaktu do tego modulu (dane teleadresowe)

To tak z grubsza - ,mysle ze sie zorientujesz w sensie tego zalozenia.
Aktualizacja moze sie odbywac nawet w tym samym momencie przez kilka osob.
Tazke musisz wybrac najlepsze srodowisko pracy.
Tych danych moze byc duzo - wiec trzeba przeliczyc 1 mln razy ilosc danych
, dokumentow zalaczonych do tej bazy.

Zrob taka podstawowa wycene takiego projektu (plus/minus)
oraz zaproponuj takie srodowisko (server, NTT/Linuks, PostSQL, MySQL, MsSQL?
komputer, server

Nie zajmuj sie tym b. szczegolowo. Chodzi nam o ogolna wycene, ile to by
Tobie zajelo.
Szczegoly zawsze sie dogada.

co Wy na to questionmark.gif
scanner
Zaproponuj serwer SUN'a albo IBM'a na kilku prockach + kilka giga ramu, Oracle, Zend i co tam jeszcze.. a my sprzedamy im THOT'a i nawet serwer poskładamy smile.gif
Fo
ja po przeczytaniu tego mejla jestem w stanie powiedziec tyle ---> masz baaaaaaaaardzo duuuuuuuuzo pracy aaevil.gif ale wydaje mi sie ze jest to mozliwe tylko zalozenia trzeba by sensowne napisac .... przespij sie z tym i jutro jakos cosik napewno poskladasz do kupy smile.gif
spenalzo
Cytat
ja po przeczytaniu tego mejla jestem w stanie powiedziec tyle ---> masz baaaaaaaaardzo duuuuuuuuzo pracy

A ja co innego - mamy nowego Billa Gatesa!
Najlepiej wziąć sobie ryzę papieru, długopis i rysować schematy działania aplikacji tak długo, aż nie będziesz zadowolony z tego rozwiazania.
scanner
Cytat
Cytat
Chodzi nam o ogolna wycene, ile to by
Tobie zajelo.
Szczegoly zawsze sie dogada.
co Wy na to questionmark.gif
Jeszcze teraz z rana tknęła mnie jedna myśl. Oni chcą, żebyś wycenił:
a) ile czasu to zajmie
cool.gif ile to będzie kosztowalo?
Bo te ostatnie zdanie jest cioś nie-ten-teges...

BTW: osobiście uciekam przed tego typu "wycenami" - zawsze później okazuje się, że bratanek szefa zleceniodawcy potrafi to zrobić o 100 zł taniej, a Toibie za stracony czas nikt nie zapłaci.
tajga
dragossani alternatywą dla oracla jest pgsql też obsługuje pl jak oracl i podobnie jak Mysql jest za darmo
dragossani
Tyle, że nie ma wbudowanego parsera XML i mnóstwa softu pomocniczego w Javie, którym obładowany jest Oracle. Oczywiście wśród darmowych baz Postgres'a nic raczej nie przebija, ale Oracle jest mimo wszystko wyposażony w narzędzia pionierskie i niepowtarzalne. Szkoda tylko, że kosztuje taką furę kasy. 8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.