Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql a sql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ka-lolek
Witam,
zastanawiam się czym jest tak właściwie mysql.
SQL to jest język zapytań, który się wpisuje do jakiegoś programu tak? i można stworzyć później bazy danych itp. itd. Możecie mi podać stronę skąd mogę ściągnąć ten program? i jak to się nazywa wogóle? - kompilator sql?
Ale nie wiem czym w takim razie jest mysql... wiem mniej więcej jak się z nigo korzysta w php, jak go włączyć itp. ale czym on się różni od sql?

Proszę o podanie różnicy między php, a mysql... i czy mysql można używać tylko w php? no bo we wszystkich kursach jak jest część "jak zainstalować mysql" to jest napisane, że trzeba zlikwidować ";" w konfigu php...
Pozdrawiam
Proszę o odpowiedź
(to nie jest żart, poprostu nie wiem czym się różni sql i mysql, a we wszystkich kursach są opisane tylko sposoby na korzystanie z tych języków...)
sobstel
SQL to jezyk (nie sciaga sie go i nie kompiluje ;-)), MySQL to caly system zarzadzanie baza danych (SZBD). ogolnie rzecz biorac SQL sluzy tylko do komunikacji i prozumiwania sie z SZBD, tak zeby SZBD zrozumial co zrobic. SQL jest "wbudowany" w SZBD, wiec nic musisz dodatkowego robic poza sciagnieciem SZBD.

mysql nie uzywa sie tylko w php, mozna z powodzeniem takze w C i wielu innych. nie zmienia to faktu, ze tandem php + mysql bije rekordy popularnosci i jesdnym z najczesciej stosowanych rozwiazan w sieci, dlatego z mysql najczescie kojarzone jest wlasnie php.
Ka-lolek
dzięki, właśnie o takie wyjaśnienie mi chodziło:)
SongoQ
Dodam tylko ze jezyk SQL jest językiem deklaratywnym. Decyzję o sposobie przechowywania i pobrania danych pozostawia się systemowi zarządzania bazą danych, czyli otrzymujesz dane nie wiedzac w jaki sposob sa one zwracane i przetwazane, a w php sam definiujesz algorytmy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.