Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przywracanie "ukrytych danych" CD-R
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
strife
Witam,

Jakiś czas temu nagrywałem dane na płyte, było tego jakieś 300 MB, na tej płycie tworzyłem kilka nowych sesji i dogrywałem do niej dane. Wczoraj dograłem do tej płyty niewielki plik ~ 5 MB i wszystkie dane oprócz tego wczorajszego pliku zostały usunięte... na płycie nic innego nie widać tylko ten plik. Wiem że przy CD-R nie ma możliwości czyszczenia płyty, więc myślę że te dane są na płycie, ale ich nie widzę.

Moje pytanie brzmi, czy jest jakakolwiek możliwość aby te "ukryte" dane na płycie odzyskać, czy to mogła być wina nagrywania przez inny program.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Oczywiście Pozdrawiam!
trucksweb
w jakis sposob mogles nagrac na plucie Cd-R dwa razy pod rzad dane?? przeciez tylko raz mozna, albo to nie ejst r tylko -rw exclamation.gif tongue.gif
Chewolf
Kolega ma na myśli płytę CD-R wielosesyjną... Na takiej płycie póki jej się nie zamknię można dogrywać dane aż do zapełnienia dostępnego miejsca.
trucksweb
a to chyba ze tak, ale nie slyszalem aby ztakiej plyty ktos mogl odtwarzac poprzednie sesje. slyszalem ze te plyty pozwalaja na zapis danych tylko 3 razy a potem staja sie zwyklymi -cd-r , czy to prawda??
scanner
Jeśli mnie pamięć nie myli, Nero i inne programy wypalające powiny miec możłiwość importowanie kolejnych sesji - tym sposobem powinienieś mieć możłiwosć odczytania przesłoniętych danych.
strife
@scanner - w Nero niestety nie znalazłem takowej opcji, jednak przy pomocy tego programu zrobiłem to trochę inaczej, mianowicie powróciłem do sesji w której miałem tamte dane, a następnie do niej dograłem przypadkowy plik. Ku mojemu zaskoczeniu na płycie znowu pojawiły się stare dane! Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!
scanner
Tu nie ma nic do zaskakiwania.
Dane na płycie nie są nadpisywane, to logiczne. Po nagraniu każdej sesji tworzona jest nowa tablica plików. Wszystkie poprzednie pozostają, ale sa jakby nieaktywne.
Wystarczy odczytac odpowiedni zapis na dysku i po sprawie.

Dlatego każde otwarcie i zamknięcie sesji zajmuje jakies (nie pamietam dokładnie) 2 lub 8 mega z pojemności płytki.
sztosz
Ja dodam ze swej strony że nalezy dać w nero lub innym programie "Continiue Multisession Disk". Bo jezeli się da np. "New Multisession Disk" to dane nie znikaja ale dzieją się rożne "jaja" przy nagrywaniu kolejnych sesji. Gdyby wogóle nie dało się "zobaczyć" plików z takiej "jajcarskiej" płyty należy jakims programem odzytać taką płytę w trybie RAW i powinno pojść bez najmniejszych problemow smile.gif.
.chudy.
Jeżeli masz zainstalowane InCD to jeżeli weźniemy właściwości nagrywarki (tj. dysku np. d:\ ) to powinniśmy mieć zaskładki ogólne, sprzęt i incd i tam możemy sobie wybierać którą chcemy widzieć sesje.
kksiwek
Ja mam taki sam problem jak powyżej, nawet mam InCD ale to nie pozwala zmieniac sesji którą chce się widzieć. Więc co zrobić? Pomóżcie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.