aktualnie najdluzszy tekst ktory posiadam w serwisie ma 1 405 585 znakow, a będą jeszcze znacznie dluzsze (no ale 10x dluzsze to chyba nie), wiec z tego co wyczytalem to w gre wchodzą jedynie dwa pola albo cztery, zalezy jak na to patrzec
Cytat
#
MEDIUMBLOB
A BLOB column with a maximum length of 16,777,215 (2^24 − 1) bytes.
#
MEDIUMTEXT
A TEXT column with a maximum length of 16,777,215 (2^24 − 1) characters.
#
LONGBLOB
A BLOB column with a maximum length of 4,294,967,295 or 4GB (2^32 − 1) bytes. Up to MySQL 3.23, the client/server protocol and MyISAM tables had a limit of 16MB per communication packet / table row. From MySQL 4.0, the maximum allowed length of LONGBLOB columns depends on the configured maximum packet size in the client/server protocol and available memory.
#
LONGTEXT
A TEXT column with a maximum length of 4,294,967,295 or 4GB (2^32 − 1) characters. Up to MySQL 3.23, the client/server protocol and MyISAM tables had a limit of 16MB per communication packet / table row. From MySQL 4.0, the maximum allowed length of LONGTEXT columns depends on the configured maximum packet size in the client/server protocol and available memory.
tak wiec mam wybrac mediumtext czy longtext, czy longtext nie bedzie troche przy duze?? i nie bedzie mialo jakiegos wielkiego wplywu na bazę danych?? i dostęp do danych?? a i co mam wybrac blob czy text, czym to sie w ogole różni bo ja zbytnio sie nie znam, a nie widze żadnej roznicy.
a odnosnie konstrukcji tabeli, to moge wszystkie informacje trzymac w jednej tabeli razem z tym wielkim polem z trescią tak?? tylko zaznaczam ze tych dodatkowych pol bedzie z 15, typy: int, varhar oraz text