Mozna tez przez tablice asocjacyjna: mysql_fetch_array()
Diablos
23.06.2005, 13:28:52
Ktory sposob bardziej polecacie ?
mysql_fetch_array czy count() ? dzialaja identycznie czy maja jakies swoje wady i zalety ?
nospor
23.06.2005, 13:31:57
jakie count(). Count w zapytaniu zwroci ci to co chiales. A mysql_fetch_array pozwoli ci sie dobrac do tego counta. tu nie ma co polecac. to trzeba uzyc
Diablos
23.06.2005, 13:37:42
Heheh, zle sie wyraziłem, tzn nie o to mi chodziło, pomyliły mi sie komendy
To zapytanie takze zwróci ilosc wierszy w tabeli. ozna takze dodawac warunki, where itp. No i tutaj własnie jest moje poprzednie pytanie. Lepiej count() czy mysql_num_rows() ?
nospor
23.06.2005, 13:43:02
lepiej count. bo po co ma wyszukiwac wszystkich rekordów jak ty chcesz znac tylko ich ilosc
SongoQ
23.06.2005, 13:43:21
A pomysl troche logicznie. Po zwracac do php wszystkie rekordy jesli chesz znac ich ilosc. Przeciez count jest wydajniejsze od zwracania wszystkich rekordow i liczenia.
crash
23.06.2005, 13:48:07
SQL'owy count() liczy wiersze w bazie i zwraca samą liczbę, mysql_num_rows() w tym przypadku liczy ilość wierszy zwróconych przy zapytaniu, a te wiersze mogą być przecież DUŻYCH rozmiarów. Więc co lepsze? Jedna liczba czy pobranie kilo- czy megabajtów danych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.