Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak policzyc rekordy?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
juper
Witam
Jak mozna policzyc ile jest rekordow w tabeli i wyswietlic ta ilosc?
Pozdrawiam
nospor
  1. SELECT count(*)
  2. FROM tabela
juper
Cytat(nospor @ 2005-06-23 09:15:05)
  1. SELECT count(*)
  2. FROM tabela

Tylko jak to teraz wyswietlic za pomoca php?
nospor
poczytaj se o mysql_query, mysql_fetch_array.
A jak ci sie nie chce czytac to poszukaj na forum. bylo setki razy jak wysweitlac wynik zapytania
brachu
  1. <?php
  2. $wynik=mysql_query(&#092;"select count(*) from tabela\");
  3. $wynik=mysql_fetch_array($wynik);
  4. print &#092;"$wynik\";
  5. ?>
SongoQ
  1. <?php
  2. $wynik=mysql_query(&#092;"select count(*) AS ilosc from tabela\");
  3. ?>
NuLL
  1. <?php
  2. $wynik=mysql_fetch_num(mysql_query(&#092;"select count(*) AS ilosc from tabela\"));
  3.  
  4. echo $wynik[0];
  5. ?>

SongoQ - tak czy tak chyba trzeba zfeczowac tongue.gif
SongoQ
@NuLL
Cytat
SongoQ - tak czy tak chyba trzeba zfeczowac

Mozna tez przez tablice asocjacyjna: mysql_fetch_array()
Diablos
Ktory sposob bardziej polecacie ?

mysql_fetch_array czy count() ?
dzialaja identycznie czy maja jakies swoje wady i zalety ?
nospor
jakie count(). Count w zapytaniu zwroci ci to co chiales. A mysql_fetch_array pozwoli ci sie dobrac do tego counta. tu nie ma co polecac. to trzeba uzyc
Diablos
Heheh, zle sie wyraziłem, tzn nie o to mi chodziło, pomyliły mi sie komendy laugh.gif

1. $query = mysql_query('SELECT *
  2. FROM tabela); mysql_num_rows($query);

To zapytanie takze zwróci ilosc wierszy w tabeli. ozna takze dodawac warunki, where itp.
No i tutaj własnie jest moje poprzednie pytanie. Lepiej count() czy mysql_num_rows() ?
nospor
lepiej count. bo po co ma wyszukiwac wszystkich rekordów jak ty chcesz znac tylko ich ilosc
SongoQ
A pomysl troche logicznie. Po zwracac do php wszystkie rekordy jesli chesz znac ich ilosc. Przeciez count jest wydajniejsze od zwracania wszystkich rekordow i liczenia.
crash
SQL'owy count() liczy wiersze w bazie i zwraca samą liczbę, mysql_num_rows() w tym przypadku liczy ilość wierszy zwróconych przy zapytaniu, a te wiersze mogą być przecież DUŻYCH rozmiarów. Więc co lepsze? Jedna liczba czy pobranie kilo- czy megabajtów danych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.