Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy da sie w php pobrac adres www!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RenePL
Witam chodzi mi o takie cos zeby php pobralo caly adres wpisany w przegladarce do zmienej

$adres_www ="pobrany_dres";

czyli jak ktos wpisze w przegladarke

http://www.mojserwer.pl/itd..

php pobierze do zmienej ten adres!!

Czy wogule da sie takie cos zrobic...
crash
  1. <?php
  2. echo $_SERVER['SCRIPT_URI']; 
  3. ?>
sobstel
Cytat(crashu @ 2005-06-30 21:41:31)
  1. <?php
  2. echo $_SERVER['SCRIPT_URI']; 
  3. ?>

hmm, chyba raczej $_SERVER['REQUEST_URI'] ?
crash
Nie, raczej nie tongue.gif Nie chodzi o wywołujący skrypt a o bierzący tongue.gif
sobstel
Cytat(crashu @ 2005-06-30 23:41:45)
Nie chodzi o wywołujący skrypt a o bierzący tongue.gif

hmm, przeciez RenePL napisal, ze "chodzi mi o takie cos zeby php pobralo caly adres wpisany w przegladarce do zmienej"

poza tym nie wiem za bardzo dlaczego SCRIPT_URI (nie ma tkiego czegos chyba ze jest cos o czym nie wiem, przynajmniej u mnie ani na PHP4 ani na PHP5 nie chodzi). chodzilo ci o SCRIPT_FILENAME?
bendi
Cytat(sopel @ 2005-07-01 08:36:50)
poza tym nie wiem za bardzo dlaczego SCRIPT_URI (nie ma tkiego czegos chyba ze jest cos o czym nie wiem, przynajmniej u mnie ani na PHP4 ani na PHP5 nie chodzi).

Nie bądź taki pewien, te zmienne są zleżne od serwera www a nawet między tymi samymi serwerami mogą się pojawiać drobne różnice.
crash
U mnie na Apache'u to działa, a to chyba dość populaary serwer tongue.gif Przyznam się, że nie znałem takiej stałej, bo nigdy mi nie była potrzebnma, ale jak byk świeci w phpinfo() więc musi być i jest.
sobstel
Cytat(crashu @ 2005-07-01 09:41:39)
U mnie na Apache'u to działa, a to chyba dość populaary serwer tongue.gif Przyznam się, że nie znałem takiej stałej, bo nigdy mi nie była potrzebnma, ale jak byk świeci w phpinfo() więc musi być i jest.

ja dzialam na Apachu 1.3.33 i nie ma takiej zmiennej. nie jest tez opisana w manualu php wiec uzywanie jej uznalbym za mocno ryzykowne...
RenePL
Znalazłem w manualu takie coś

1. <?php
  2.  
  3. $full_url = sprintf($HTTP_HOST); 
  4.  
  5.  
  6. ?>

pobiera mojserver.pl
sobstel
Cytat
REQUEST Pobiera tylko sam /index.php [htp:/192.168.0.1/index.php]

do pobranie początku użyj $_SERVER['HTTP_HOST'] a potem poskładaj wszystko razem

Cytat
Od jakiego nr php działa SCRIPT_URI ?

przeczytaj dyskusję powyżej, to nie jest kwestia wersji php (zresztą dla pewności sprawdzalem i na php 4 i php 5), a raczej Apachea, czy też któregoś z jego modułów
RenePL
Ok super dzieki problem rozwiazany! najpier HTTP_HOST a potem REQUEST!!

A czy jest mozliwosc pobrana adresu strony poprzedniej na ktorej sie bylo

jestem na www.serwer.pl/test.html w niej link do www.serwer.pl/index.php
zamiast pobrania adresu z index.php pobierzez serwer gdzie jest test.html chyba w javascript idzie takie cos zrobic tak jakby history back

czyli ktos wpisuje www.wp.pl a potem przechodzi na moj serwer www.serwer.pl
i wpisze mu na ktorej ostanio byl stronie
cube
Cytat("RenePL")

1. <?php
  2. $_SERVER['HTTP_REFERER']
  3. ?>
sobstel
Cytat(cube @ 2005-07-01 16:35:23)
Cytat("RenePL")

1. <?php
  2. $_SERVER['HTTP_REFERER']
  3. ?>

na przyszłość polecam lekturę : http://pl2.php.net/manual/pl/reserved.vari...ariables.server
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.