Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opróżnianie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gam3r
witam, mam pytanie, jakie znacie sposoby na to by opróżnić tablicę zmiennych $_POST. Dajmy na to, że mam na stronie ksiege gości, po dodaniu wpisu (i przesłaniu danych $_POST) ładuje sie na nowo strona z dostępnymi wpisami, jednak zanim zostaje ona generowana jest dodawany nowy wpis do bazy. Chodzi mi o to że jeżeli ktoś po dodaniu wpisu odświeży strone, to doda taki sam kolejny wpis, ponieważ istnieją dane $_POST. Nie wiem czy wystarczająco jasno przedstawiłem problem, ale mam tak do czynienia m.in. na mojej ostatniej stronie looknij
Z góry dzięki z propozycje.
sobstel
najlepszy to bodaj zrobienie po zapisaniu danych do bazy zrobienie przkierowania (header('location: adres')winksmiley.jpg
kyno
Dodawaj tylko jak spelnione sa warunki; tzn jak wszystkie pola sa poprawinie wypelnione (nie sa puste itp) takze sprawdzaj czy tasama tresc nie zostalo dodana jako ostatnia.
gam3r
thx, to z tym sprawdzaniem czy taki sam wpis istnieje jest fajne, że też sam na to nie wpadłem biggrin.gif
legorek
Też miałem kiedyś ten problem. Header okazał się byc wygodniejszy, bo user nie jest raczony przez przeglądarke komunikatami.
gam3r
a czy przy tym headerze jest widoczny jakiś przeskok strony?
tak jak przy
  1. <META HTTP-EQUIV='Refresh' CONTENT='0; URL=jakis_adres.php?pokaz=ks_gosci'>
questionmark.gif
sobstel
raczej nie, poniwaz przekierowanie odbywa sie juz w momencie wykonywania skryptu, a w przykladzie przez ciebie podanym nieco pozniej, bo juz po wyslaniu strony.
gam3r
no to lajtowo, a czy mógłbyś jakiś konkretny przykład z tym headerem pokazać? smile.gif
sobstel
Cytat(gam3r @ 2005-07-03 12:46:49)
no to lajtowo, a czy mógłbyś jakiś konkretny przykład z tym headerem pokazać? smile.gif

header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - wszystko ladnie wytlumaczone o headerze, co do location to przyklad 3-ci i 4-ty
gam3r
dzieki biggrin.gif
Bajki
A czy ten header możę też posłużyć do "maskowania" loginu i hasła podczas logowania ? Wiecie...jak po wysłaniu formulaża logowania w adresie widać zmienne odp. za login i hasło to kiedy w skrypcie już logującym damy header który przeniesie nas na jakąs tam strone, to w historii przeglądarki znajdzie się strona o np. takim adresie : http://strona.pl/user.php?op=login&login=login&pass=password ?

Jestem poprostu na 100% pewien, żę to było porzuszane WIELE razy ale coś niemoge się nato natknąć ;/
matid
A od kiedy formularz z haslem przesylamy metodą GET zamiast POST?
Bajki
Hmm
Jeśli to domnie to spróbowałem i tak i tak...zawsze widać zmienne ;/

===edit===

Sory, jednak działą ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.