Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podlaczenie do innego serwera
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
matchor
//Przywitanie:
Witam.

//Wstep:
Po raz pierwszy mam doczynienia z takim zestawieniem dlatego moze to pytanie jest absurdalne. No ale licze na wasza pomoc.

//Problem:
Mam napisac formularze dodajace i do bazy pobierajace jakies dane ... zwykle operacje na bazie danych. Na swoim kompie mam zainstalowanego Apache'a i PHPa. Serwer z MSSQLem znajduje sie na innym kompie w sieci lokalnej.
Nie za bardzo wiem jak skonfigurować phpa aby łączył się z bazą. W Pliku php.ini odkomentowalem:
Kod
extension=php_mssql.dll

jednak laczac sie z baza podobnie :

1. <?php
  2.  
  3. $myServer = &#092;"10.0.1.29\";
  4. $myUser = &#092;"ja\";
  5. $myPass = &#092;"ja\";
  6. $myDB = &#092;"testowa\";
  7.  
  8. $s = @mssql_connect($myServer, $myUser, $myPass) or die(&#092;"Couldn't connect to SQL Server on $myServer\"); 
  9.  
  10. $d = @mssql_select_db($myDB, $s) 
  11.  
  12. ?>

skrypt phpa nic nie zwraca poza komunikatem ze nie mozna polaczyc sie z baza blad w lini ntej. W tej w ktorej jest polecenie mssql_connect(.. )

//Pytanie:
Co robie zle?

//Prosba o pomoc:
Bardzo prosze o pomoc.

//Pozdrowienia:
Pozdrawiam
sodax
Cytat(matchor @ 2005-07-07 19:24:28)
W Pliku php.ini odkomentowalem:
Kod
extension=php_mssql.dll

Witam,

Odkomentowanie rozszerzenia w pliku php.ini to nie wszystko. Sprawdź czy wogóle posiadasz na dysku plik php_mssql.dll.

cool.gif
escaflowne
Cytat("php-manual")
[...] The extension requires the MS SQL Client Tools to be installed on the system where php is installed. The Client Tools can be installed from the MS SQL Server CD or by copying ntwdblib.dll from \winnt\system32 on the server to \winnt\system32 on the php box. Copying ntwdblib.dll will only provide access. Configuration of the client will require installation of all the tools. [...]

Pytanie: czy masz wgrany plik ntwdblib.dll do folderu %WINDIR%\system32?

Próbowałeś założyć DSNa i łączyć się przy jego pomocy z serwerem MSSQL (via ODBC)?
matchor
mialem zla wersje ntdliba .. juz gra pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.