Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wlasna firma
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bartek.jaw
Witam, mam kilka pytan. Czy trudno jest otworzyc wlasna firme w branzy IT ? Co trzeba zrobic, na co uwazac, jake rozwiazanie najlepiej przyjac ? Dzialalnosc czy spolka ? Czy oplaca sie zakaladac firme w tej branzy, na czym mozna zarobic.

Jezeli pracuje w innej firmie na etat i ta firma placi za mnie zus, to czy po otworzeniu wlasnej firmy tez bede musial placiec zus ?

Przepraszam, ale nie mam polskich fontow.

Pozdrawiam.
anas
Hej.

Pytanie moze zbyt ogolnikowe, dlatego za branza IT jest zbyt szeroka aby powiedziec Ci co trudno a czego nie - bo dla danej specjalnosci sa rozne przeszkody. To na czym zarobic to chyba powie Ci tylko glupiec, albo ktos kto ma juz za duzo pieniedzy i nie chce ich zarabiac wiecej smile.gif

Jak masz duzy kapital to nie bedziesz mial problemow, jesli maly - problemow bedzie mnostwo.

Jezeli pracujesz na etacie w innej firmie, to faktem jest ze nie bedziesz musial placic dwa razy skladek na ubezpieczenia spoleczne(w przypadku zalozenia dzialalnosci jednoosobowej), lub zatrudnienia w sp. z o.o. (odnosnie emeretury) - jedynie skladki na ubzpieczenie zrowotne - jest to duze odciazenie finansowe.

Co do rodzaju dzialalnosci - to zalezy tylko od tego jakiego typu uslugi i jaki masz kapital. Co do spolek - odpowiedz sobie z kim i czy warto.

Napisz co bys chcial robic(odnosnie branzy IT) - to latwiej bedzie Ci podpowiedziec jakie moga Cie spotkac trudnosci i jak im zapobiec.

pozdrowka

anas
bartek.jaw
Witam.
Dzięki za informację. Pierwszym problem, który mnie nurtował to czy trzeba płacić 2gi raz ZUS (1szy płaci firma, w której pracuję, 2gi ja we własnej firmie). Jezeli nie to faktycznie na początek jest dużo łatwiej.

Kolejny problem to firma jednoosobowa czy spłóka. Czytałem, że zakładając spółkę ponosi się dodatkowe koszty.

A ile wynosi ubezpieczenie zdrowotne questionmark.gif?

Zerdecznie pozdrawiam.
escaflowne
Jeżeli otworzysz działalność gospodarczą (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą) to w tym momencie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pracować w jakiejś firmie. Na koniec miesiąca wystawiasz firmie, w której pracujesz rachunek (bądź fakturę VAT, jeżeli jesteś płatnikiem VATu), i co miesiąc wrzucasz ok 700 PLNów na konto ZUSu + deklaracja rozliczeniowa (ZUS DRA). Tak wygląda sprawa u mnie. Co miesiąc, oprócz wypłaty, dostaję ekstra 700 zł na pokrycie ZUSu. Sporo formalności ale da się żyć. Trzeba jednakże pamiętać o tym, żeby generować koszty, żeby na koniec roku wykazać jak najmniejszy dochód (i mieć tym samym jak najmniejszy podatek do zapłacenia).
bartek.jaw
Witam, powiedz mi escaflowne czy prowadząc swoją firmę musisz mieć lokal questionmark.gif? Jeżeli np piszesz jakiś soft w domu to twoim lokalem jest twoje mieszkanie questionmark.gif? Jak to wygląda.

Będę bardzo wdzięczny za wszystki infomacje.

Pozdrawiam.
Siner
Jako lolak mozesz podawac swój adres domowy.
Mój ojciec miał kiedyś zakład stolarski, a na piceczątce itd. widniał adres domowy.
mike
Cytat(bartek.jaw @ 2005-07-24 21:05:59)
Witam, powiedz mi escaflowne czy prowadząc swoją firmę musisz mieć lokal questionmark.gif?

Firma musi mieć jakąś siedzibę.

Może to być także Twoje mieszkanie.

OT:
A co do softu? Masz fundusze na zakup oryginalnego oprogramowania?
Czy planujesz pisać na "freeware'owym" tongue.gif
bartek.jaw
No tak, ale ten lokal musi spełniać jeszcze jakies określone wymogi. Mieszkanie musi być lokalem użytkowym a nie mieszklanym.

Jak to rozwiązać ? Czy są jakieś sztuczki, żebo otworzyć firmę a jako lokal mieć swoje mieszkanie ?

Pozdrawiam.
matid
O ile się orientuje to nie musi. Mój ojciec prowadzi działalność i jako lokal ma podane nasze mieszkanie, niczym specjalnym od zwykłych mieszkań się nie wyróżniające.
bartek.jaw
Witam,

Cytat
A co do softu? Masz fundusze na zakup oryginalnego oprogramowania?
Czy planujesz pisać na "freeware'owym"

No właśnie to jest kolejny problem.

Mam trochę orginalnego oprogramowania, a reszę chciałbym na darmowym.
Do tego co potrzebuję to mam nadzieję, że wystarczy, a w miarę możliwości może zacznę kupować dodatkowe legalne oprogramowanie.

Pozdrawiam.
escaflowne
Pozostaje jeszcze kwestia tego, co zostanie wpisane w pole Miejsce prowadzenia działalności we wniosku o wpisanie do ewidencji działalności gospodarczej. Ja wpisałem: cała Polska, ponieważ świadczę usługi internetowe.
bpawlik
Miejsce prowadzenia działalności to miejsce gdzie siedzisz i tyrasz - czyli twoja chata.
sztosz
Cytat(bpawlik @ 2005-07-25 12:14:06)
Miejsce prowadzenia działalności to miejsce gdzie siedzisz i tyrasz - czyli twoja chata.

No własnie nie, tuctaj chodzi o zasięg. Inaczej bym pewnie wpisał fotel biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.