Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: if nie działa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dexter_m
nie chce mi działać :

1. <html>
  2. <head>
  3.  <title>Rejestracja</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <center><b>Szybka rejestracja.</b></center>
  7. <br>
  8. Drogi użytkowniku, rejestrując się dostaniesz dostęp do wielu niedostępnych prze
  9.  rejestracją opcji.
  10. Nie zwlekaj! Skorzystaj z szybkiej rejestracji która trwa maksymalnie 10 sekund 
  11. !!
  12. <br>
  13. <br>
  14. UWAGA!!!<br>
  15. Proszę podać poprawny e-mail gdyż na niego zostaną wysłane kolejne informacje dotyczące rejestracji!
  16. <br>
  17. <form action=\"ob_rejestracji.php\" method=\"post\">
  18. <pre>
  19. Login : <input type=\"text\" name=\"login\">
  20. Hasło : <input type=\"password\" name=\"haslo\">
  21.  
  22. Imię:  <input type=\"text\" name=\"imie\">
  23. Nazwisko: <input type=\"text\" name=\"nazwisko\">
  24. E-mail: <input type=\"text\" name=\"email\">
  25. Wiek: <input type=\"text\" name=\"wiek\">
  26. </pre>
  27. <br>
  28. <br>
  29.  
  30. <input type=\"submit\" value=\"wyslij\" name=\"submit\">
  31. </form>
  32.  
  33.  
  34. <?php   //php
  35. if (isset($submit))
  36. {
  37.  
  38.  if ((empty($login)) || (empty($haslo)) || (empty($imie)) || (empty($nazwisko)) || (empty($email)) || (empty($wiek)))
  39.  {
  40.  echo &#092;"<script language='JavaScript'>window.alert('Nie wypełniłeś wszystkich pól formularza!');</script> \";
  41.  }
  42.  
  43. }
  44.  
  45. ?>
  46.  
  47.  
  48. </body>
  49. </html>

po prostu ignoruje skrypt php i leci dalej, co jest?

Pozdrawiam, dexter.
SongoQ
if (isset($_POST['submit']))
dexter_m
Też nie działa, nie wiem co jest grane sad.gif
tsufu
tego typu rzeczy sprawdza sie po stronie przegladarki a nie po stronie serwera, znaczy sie za pomoca js jesli jest klik to sprawdz czy cos takiego ...
warunek zawsze bedzie dawal 1 czyli prawda bo tak jak nospor napisal masz globalsy off a korzystasz ze zmiennych $haslo jesli nie sa inincjalizowane wczesniej nigdzie (a z tego co widac nie sa) to zawsze empty($haslo) bedzie dawac 1 czyli powinine n dawac js_error winksmiley.jpg poza tym tak jak masz $_POST['wyslij'] to uzupelnij reszte w ten sposob

@nospor ogolnie empty() da Ci 1 w momencie jesli nie ma zmiennej - tworzy ja i umieszcza w niej nic winksmiley.jpg czyli empty

aczkolwiek moge sie mylic
aleksander
@dexter_m: taka mała uwaga, nie piszemy dwóch postów jeden pod drugim. Zaprzyjaźnij sie z przyciskiem "edytuj" smile.gif

@aleksander - przecież forum nie pozwala na dodawanie dwóch postów pod soba. Bylo ok. tylko ja usunalem swoja wypowiedz ze srodka i stad ten efekt. wypowiedz powtórzylem pozniej, zeby dexter ja zobaczyl. tak wyszlo - nospor
nospor
pomalutku. masz moj kod, wstaw do siebie i powiedz czy dziala:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Rejestracja</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <center><b>Szybka rejestracja.</b></center>
  7. <br>
  8. Drogi użytkowniku, rejestrując się dostaniesz dostęp do wielu niedostępnych prze
  9.  rejestracją opcji.
  10. Nie zwlekaj! Skorzystaj z szybkiej rejestracji która trwa maksymalnie 10 sekund 
  11. !!
  12. <br>
  13. <br>
  14. UWAGA!!!<br>
  15. Proszę podać poprawny e-mail gdyż na niego zostaną wysłane kolejne informacje dotyczące rejestracji!
  16. <br>
  17. <form method=\"post\">
  18. <pre>
  19. Login : <input type=\"text\" name=\"login\">
  20. Hasło : <input type=\"password\" name=\"haslo\">
  21.  
  22. Imię:  <input type=\"text\" name=\"imie\">
  23. Nazwisko: <input type=\"text\" name=\"nazwisko\">
  24. E-mail: <input type=\"text\" name=\"email\">
  25. Wiek: <input type=\"text\" name=\"wiek\">
  26. </pre>
  27. <br>
  28. <br>
  29.  
  30. <input type=\"submit\" value=\"wyslij\" name=\"submit\">
  31. </form>
  32.  
  33.  
  34. <?php   
  35. if (isset($_POST['submit']))
  36. {
  37.  
  38.  //if ($_POST['login'] == '')
  39.  foreach ($_POST as $key => $value)
  40.  if ($value == '')
  41.  {
  42.  echo &#092;"<script language='JavaScript'>window.alert('Nie wypełniłeś wszystkich pól formularza!');</script> \";
  43.  break;
  44.  }
  45.  
  46. }
  47. ?>
  48.  
  49.  
  50. </body>
  51. </html>

@nospor: LOL no to zwracam honor:) nigdy nie probowałem pisac dwóch postów jeden pod drugim i nie wiedzialem że sie nie da:)
---
aleksander
kszychu
Panowie, taka mała uwaga: konsultujcie sobie każdą literówkę na ircu, tak jest szybciej i "czyściej" na forum. Na końcu poidajcie rozwiązanie i co było nie tak.

Słuszna uwaga. Za zgodą @dexter_m posprzątałem trochę po nas
---
nospor
dexter_m
Jeśli ten kod co napisałeś według ciebie jest poprawny to ine działa, ale myślę że popełniłeś tam błąd (chyba że to specjalnie zrobiłeś) bo bez tego znaku komentarza działa! rolleyes.gif

----------------------------------------------------------------------------------

Mimo wszystko, wielkie dzięki nospor za twoj trud, i czas poświęcony na pomoc dla mnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.