Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i Struktury danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
glowa
Mam taki problem...

Zastanawiam się czy w php dałoby się jakimś sposobem utworzyć graf.
Wiem, że jest wiele innych sposobów na przechowywanie danych, ale interesuje mnie akurat ta struktura. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, a z tego co wiem w php nie ma wskaźników, a to byłoby potrzebne...

Dane w postaci troche innego grafu - drzewa - można oczywiście zapisać za pomocą XML, ale nie znam sposobu na stworzenie innego rodzaju grafu (lub nawet listy).

Jest jakieś mądre rozwiązanie tego problemu ?
kurtz
Cytat
Mam taki problem...

Zastanawiam się czy w php dałoby się jakimś sposobem utworzyć graf.
Wiem, że jest wiele innych sposobów na przechowywanie danych, ale interesuje mnie akurat ta struktura. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, a z tego co wiem w php nie ma wskaźników, a to byłoby potrzebne...
sporo zalezy od tego co tka na prawde potrzebujesz zrobic. zeby stworyzc strukture zelzna mozesz np posluzyc sie refernecjami - nieiwle to radosci ale starcza na poczatek. napisz do czego tobie ten graf potrzebny to moze uda sie cos wykombinowac ;)

pozdrawiam
uboottd
szybki pomysl: co to jest wskaznik ? mozna powiedziec ze jest to indeks pewnej tablicy. Wiec zaloz sobie tablice elementow tego grafu i jako wskaznik na podlaczony element daj indeks tego elementu w tablicy. reszte juz chyba czaisz...
dragossani
Myślę, że napisanie odpowiedniej klasy do przechowywania struktury i wykonywania operacji na grafie to nie problem. W książce "PHP4 Aplikacje" jest przykład realizacji drzewa w wersji pojedynczej, spójnej klasy. Wystarczy rozbudować tą strukturę o obsługę dowolnego grafu, a nie tylko spójnego, acyklicznego grafu nieskierowanego, jakim jest drzewo. Przejrzyj sieć - myślę, że ktoś już to zrobił - choćby na phpClasses.
FiDO
Przeciez grafy mozna przechowywac w pamieci jako macierze (incydencji lub sasiedztwa), wiec nie potrzeba zadnych wskaznikow.
W razie czego moge pomoc jak to zrealizowac, bo jestem wlasnie po calym semestrze z teorii grafow i na zaliczenie pisalismy program do obsulgi grafow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.