Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Studio@Linux
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sztosz
Zend Studio 4.0.2 na Gentoo, Kodowanie domyślne ustawione na UTF-8 plik wczytywany UTF-8, polskie literki takie jakie być powinny, ale kiedy próbuje którąś z klawiatury wklepać to mam kwadraciki zamiast liter, a te kwadraciki w przeglądarce czy innym UTF-8'owskim edytorze bywają bardzo różnymi znakami. Pod Windowsem ne mialem tego problemu. Czy mił moze ktos podobny problem? Czy ktoś wie jak obie z tym poradzić? Będę wdzięczny za pomoc smile.gif
serafin
Ja mam to samo, tez na gentoo @ gnome. Jak wklejam z jakiejs aplikacji PL znaki to jest ok. Szukalem na Zendzie ale nic nie ma :/ Szfak
NuLL
To nie jest kwestia Zend'a. Ja mam Winde - jeszcze - po instalce systemu była zła klawiatura więc w Zendzie pojawiały się krzaki podczas pisania mimo iż otwieranie plików z PL znakami szło bez problemów. Po zmianie charset'u w systemi wszystko jest OK - ale to chyba lekki OT winksmiley.jpg
sztosz
No to Lipa, bo bardzo lubi Zenda... sad.gif
Peter15
Nie pracowałem jeszcze na Zend(czy on nie jest płatny) ale może chodzi o te kodowanie UTF-8. Nie powinno być przypadkiem ISO 8859-2 questionmark.gif Ponadto może czcionka z której korzysta nie obsługuje polskich ogonków ...
sztosz
Cytat(Peter15 @ 2005-07-26 22:12:59)
Nie pracowałem jeszcze na Zend(czy on nie jest płatny) ale może chodzi o te kodowanie UTF-8. Nie powinno być przypadkiem ISO 8859-2 questionmark.gif Ponadto może czcionka z której korzysta nie obsługuje polskich ogonków ...

W moim pierwszym poscie jest napisane że wczytane z pliku polskie litery są ładnie wyświetlane, serafin napisał, że text wklejony z innej aplikacji też ładnie prezentuje polskie litery. Sądzę więc że to nie wina czcionki.

Tak, Zend jest płatny, co więcej: Kosztuje "Bardzo Dużo*"

Jakiś czas temu, kiedy troszkę rosyjskich znaczków(cyrylica**) byłem zmuszony przemycić na polską stronkę, przerzucilem sie na UTF-8 i nie zamierzam wracać do ISO 8859-2.

Jutro*** jak będę miał czasu trochę to pobawię się z ustawieniami X'ow i KDE może coś wynajdę.

______
*Moja jakże subiektywna ocena. Ale według mojej subiektywnej oceny jest wart każdego centa.
**Chociaż to się chyba Głagolica nazywa dry.gif
***W sumie jest już po północy, ale ja od wstania z łużka liczę nowe dni tongue.gif
DeyV
Chyba że ktoś poszuka dokładniej i ... chyba na głównej stronie Zend znajdzie informację, że jest wersja Zend studio, dostępna za free - i pozbawiona tylko kilku, co prawda przydatnych, ale nie niezbędnych, ficzerów.
sztosz
Cytat(emilio @ 2005-07-27 00:47:56)
Wystarczy zmienić kodowanie na ISO 8859-2, ale jak nie chcesz tego zrobić, to czas zacząć używać encji biggrin.gif

"encji"? Prosze jaśniej smile.gif

Zgłosilem Buga Zendowi tongue.gif
escaflowne
Cytat(DeyV)
Chyba że ktoś poszuka dokładniej i ... chyba na głównej stronie Zend znajdzie informację, że jest wersja Zend studio, dostępna za free - i pozbawiona tylko kilku, co prawda przydatnych, ale nie niezbędnych, ficzerów.

Od kiedy pojawiło się Zend Studio 4 nie ma już darmowości. Jest tylko trial. Ale... Jeżeli Registration Name podany po kliknięciu na Help > Register... będzie zawierał na końcu ciąg: - Personal License, np.
Cytat
Jan Kowalski - Personal License
to wtedy program będzie działał bez ograniczenia czasowego, ale z wyłączonymi niektórymi funkcjami. Kiedyś, klucze takie Zend dawał za darmo (to właśnie była wersja Free), ale tak jak pisałem, od wersji 4 przestali je rozdawać.
Powyższy sposób na pewno działa w wersji 3.5, nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku nowszych wersji.
Dla zainteresowanych, poniżej link do strony Zenda, z której ściągnąć można wersję Zend Studio od 2.0.0 do 4.0.2:
http://downloads.zend.com/studio/
Sh4dow
ja kozystam z zenta pod KDE i nie mam problemow, moze dlatego zekozystam z iso a nie utf. Tak czy inaczej dziala prawidlowo.
sztosz
UTF-8 pod linuxami dziala bez problemów w Zend Studio!!! Bawiąc się vimem ustawiłem zmienną srodowiskową LANG na pl_PL.UTF-8 czyli

LANG="pl_PL.UTF-8" i nagle Zend Studio przestało mieć problem z wyświetlaniem zapisem odczytem itd kodowania utf-8. mam nadzieję że sie to komuś przyda biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.