Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwny problem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pagolik
Wiec tak, kolega ma nastepujacy problem:

Byla burza, wylaczyl normalnie komputer, odlaczyl go od sieci... Po burzy podlacza wszystko, wlacza komputer i zonk... Najpierw sie komputer uruchomil, nie bylo internetu i sterownikow, po restarcie nie chwytalo monitora.. wylaczyl listwe, wlaczyl od nowa kompa, wykrywanie dyskow, wykryl dyski, cd-romy i stop. Zrestartowal bios najpierw zworka, testowal - dalej to samo, potem wyjal baterie, wlozyl, odpalil.. wywalilo jakies opcje dotyczace pamieci (nie pamietam jak dokladnie mowil) ale cos z F1 i F2 zeby wejsc do biosa czy cos.. zapisal ustawienia, odpala kompa, ladowanie windowsa, TIT TIT TIT komp zgasl i juz sie nie uruchamia. Odpala kompa to stacja dyskietek sie odzywa i TIT w glosniczku dosowym, i tak w kolko. Jak odlaczy stacje dyskeitek to caly czas piszczy. Do tego monitora w ogole nie lapie. Teraz wyjal baterie na 24h, liczac, ze bios sie zrestartuje calkowicie, nie wiem czy to cos da..

Moje podejrzenie jest takie, ze ustawil jako Mastera stacje dyskietek, i teraz komputer chce odpalac sie ze stacji dyskietek, ale nie wiem. NIc innego do glowy mi nie przychodzi. Dysk i cala reszta jest na 100% sprawna.

Ktos moze wie co jest skutkiem w/w problemu ? Jak go ewentualnie naprawic ?

Info technicznych o komputerze niestety nie mam, wiem jedynie, ze procesor to intel celerom 900 bez OC.

Dziekuje wszstkim z gory za pomoc i za chec pomocy. Pozdrawiam.
sztosz
1. Odłaczyć wszystkie kable, monitor, drukarki itp...
2. Wyciągnąć Ram, odłaczyć wszystkie kabelki z płyty głównej, wszystkie karty itd... Po prosty na czesci składow, zostawić tylko procesor i wentyl na procesorze ale zasialanie wentyla odlaczyć.
3. Popodłaczac tylko to co niezbędne: Karta grafiki, JEDNA kość ramu
4. Powkładać kabelki łączace Płytę głowną z obudową.
5. Powkładać kabelki łaczace zasilacz z obudową.
6. Podłaczyć monitor do karty graficznej.
7. Włączyć komputer do sieci, uruchomic go.
8a Komputer wstał -> Dokładać po jednym elemencie na raz, zacząć od dysku twardego i sprawdzać czy się uruchamia.
8b Komputer nie wstal -> Serwis*
Cytat(sztosz @ 2005-07-30 13:14:48)
1. Odłaczyć wszystkie kable, monitor, drukarki itp...
2. Wyciągnąć Ram, odłaczyć wszystkie kabelki z płyty głównej, wszystkie karty itd... Po prosty na czesci składow, zostawić tylko procesor i wentyl na procesorze ale zasialanie wentyla odlaczyć.
3. Popodłaczac tylko to co niezbędne: Karta grafiki, JEDNA kość ramu
4. Powkładać kabelki łączace Płytę głowną z obudową.
5. Powkładać kabelki łaczace zasilacz z obudową.
6. Podłaczyć monitor do karty graficznej.
7. Włączyć komputer do sieci, uruchomic go.
8a Komputer wstał -> Dokładać po jednym elemencie na raz, zacząć od dysku twardego i sprawdzać czy się uruchamia.
8b Komputer nie wstal -> Serwis*

wyslzo na to, ze plyta glowna jest walnieta.. dzieki za pomoc, pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.