vieri_pl
3.08.2005, 20:52:45
Więc mam formularz newslettera a pole email w bazie jest unikalne czyli dodanie go będzie nie możliwe ok i tu działa ale użytkownik nie wie że jego adres nie zostal dodany... Jeśli doda adres po raz pierwszy to pokażę się info o tym ale gdy ędzie próbował przez przypadek dodać drugi raz to niby bedzie wsszystko ok i będzie myślał że dodało ale nie dodało ! JAk poinformować użytkownika o niepowodzeniu!!!?
kszychu
3.08.2005, 21:25:10
No ale skoro będzie próbował dodać drugi raz, to jego adres będzie już w bazie, więc to drugie (nieudane) dodanie nic nie zmieni. Gdzie tu niepowodzenie? Użytkownik będzie dodany.
Hej.
Rozwiązań jest wiele - możesz najpierw wysłany do Ciebie adres email porównać z tym co jest w bazie - jeśli baza danych zwróci Ci rekordy dla danego adresu - wygeneruj ładnie komunikat błędu (nie wiem jak prowadzisz obsługę błędów - dlatego tak to ująłem).
Możesz także sprawdzać to co zwraca funkcja wykonująca zapytanie na bazie danych - jeżeli adres email był w bazie zwróci odpowiedni błąd - możesz go odczytać i na tej podstawie poinformować użytkownika, że jego email znajduje się w bazie i jeśli chce się wypisać to niech zrobie "to i tamto".
Pozdrówka
anas