Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hectic
Wiatm mam taki kodzik:
  1. <?php
  2.  
  3. $a=$_POST['first'];
  4. $b=$_POST['last'];
  5. $c=$_POST['nickname'];
  6. $d=$_POST['email'];
  7. $e=$_POST['salary'];
  8. if(empty($a) || empty($b) || empty($c) || empty($d) || empty($e))
  9. {
  10. echo 'Prosze uzupełnić wszystkie pola.';
  11. }
  12. else
  13. {
  14. $db = mysql_connect("localhost", "root","krasnal");
  15. mysql_select_db("baza",$db);
  16. $sql = "INSERT INTO dane (firstname, lastname, nick, email, gg) VALUES ('$a','$b','$c','$d', '$e')";
  17. $result = mysql_query($sql);
  18.  
  19. $query="select id from dane where nick='$c'";
  20. $result=@mysql_query($query);
  21. if(mysql_num_rows($result)>0) {
  22. echo 'Podany nick jest zajenty'; 
  23. }
  24.  
  25. else {
  26.  
  27. echo 'wszystko ok;)'; 
  28.  
  29. mail("hectic_plout@wp.pl", "lol", "hej tongue.gif");
  30.  
  31. }
  32.  
  33. }
  34.  
  35.  
  36. ?>

I cały czas mi wyświetla że podany nick jest zajęty sad.gif. Nie wiem dlaczego co tam jest źle questionmark.gif Aha i jeszcze wysyła mi pustego maila co z tym zrobić questionmark.gifZ góry wielkie THX
nospor
1) używaj odpowiedniego BBCODE exclamation.gif!
2) najpierw wkladasz nick do bazy, a potem patrzysz czy on w niej jest. Wiec się nie dziw, że za każdym razem mówi ci, że jest laugh.gif
3) zajenty => zajęty
4) nie ma prawa ci wogóle wysylac maila, skoro nikt jest zajęty (masz tak zrobione warunki). jesli więc ci wysyla, to masz gdzies jeszcze wysylanie, a nam tego nie pokazales
Hectic
To znaczy questionmark.gif że co jest nie tak questionmark.gif? trzeba zamienić kolejność questionmark.gif aaevil.gif
nospor
To zależy co chcesz zrobic. Jesli przed wlozeniem chcesz sprawdzic, czy dany nick już jest - to tak. Najpierw sprawdzasz czy jest i jesli nie ma to dopiero wkladasz. A jesli jest to walisz komunikat.
I na przyszlośc nie spiesz się z tekstami do ludzi ze nie pojmują, gdy sam nie pojmujesz i nie spróbujesz zrozumiec co do ciebie mówią
Hectic
Sory ale nie przeczytałem Twojego posta do końca i źle to zrozumiałęm tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.