Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasy i przkazywanie zmiennych...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patigo
Witam, mam takie pytanko czy jest możliwe aby zmienne przypisane danej klasie można wykożystać na nowym obiekcie. np. w pliku clasy zapisana jest funkcja pobierająca dane ze strony index.php i przypisuje je zmiennym globalnym klasy po przez $this->zmienna = $_POST['imie']; nastepnie przechodzę do następnej strony index2.php i tam wywołuje funkcje która kożysta ze zmiennych zapamiętanych z pierwszego skryptu ale niestety zmienne te są puste sad.gif. czy zatem jest możliwość aby na różnych plikach kożystać z tej samej klasy i zmiennych zapisanych w jednym z plików??
NuLL
O ile ja wiem do przekazywania zmiennych pomiędzy stronnami służa sesje.
patigo
Ale właśnie szukam innego rozwiązania niż sesja. Może macie jakieś pomysly?
NuLL
Ciastka ? Pasek adresu ? Innego nie ma.
patigo
ani metoda paska adresu ani ciastka nie wchodza w gre.
NuLL
Innej nie ma.
patigo
ok dzieki.
Filozof
A może tak zapis do pliku?
Do pliku wartości zmiennych zapisuje index.php, a odczytuje index2.php. Proste chyba.
patigo
no niby tak ale myślałem może że jest jakiś sposób aby zmienne zapamiętane były w klasie... choć przyznam że jak na razie będę musiał wykożystać sesje.... jak by był ajakiś patent to dajcie znać smile.gif
NuLL
Cytat
A może tak zapis do pliku?
Do pliku wartości zmiennych zapisuje index.php, a odczytuje index2.php. Proste chyba.

A po czym chcesz identyfikować użytkownika ?
_Mateo
W klasie nie mozna przechowywać nic co ma przeżyć dłużej niż skrypt w ktorym sie znajduje. A zapis do pliku - nie możesz potem dynamicznie odczytac tego. Skąd skrypt będzie wiedział który plik odczytać? A przecież za każdym nie będziesz zmieniać ścieżki w skrypcie. $_GET wydaje mi się najsensowniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.