Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Raport co $iloscdni
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DannyM
Prosze o pomoc lub naprowadzenie mnie jak wykonac program raportu. Wlasciwie chodzi mi o program wykonujacy ta sama czynnosc co okreslana ilosc dni $iloscdni.
Pomijam juz czy on ma byc wyswietlany czy wysylany. Chodzi o sama czynnosc wyliczenia, ze co tyle i juz smile.gif
dr_bonzo
Co on ma wyliczac, bo nie rozumiem?
Ilosc dni miedzy dwoma datami?
DannyM
Tak ma wyliczac dany okres np. w sekundach lub innym przeliczniku. Tylko nie wiem jak to zrobic sad.gif W sekundach chyba bedzie lepiej obliczyc.
Jednym slowem ma powtarzac czynnosc co $iloscdni
_Mateo
Cron pod linuxem.
DannyM
Chodzi mi o bardziej uniwersalne rozwiazanie smile.gif
dr_bonzo
Ehhh, drugi raz przeczytalem i wszysztko stalo sie jasne: cron. Na Win nie ma crona a na linuxie nie ma harmonogramu zadan -- policz ilosc serwerow www+php ktore stoja na windowsie.
DannyM
No fajnie, ze sobie gadulicie ale pamietajcie o mnie biggrin.gif
Nadal nie wiem jak to ruszyc winksmiley.jpg
strife
Odpowiedź dał Ci dr_bonzo teraz wystarczy już tylko poszukać i sukces gwarantowany... użyj wyszukiwarki tej na forum bądź google :]
DannyM
No tak poczytalem sobie o tym cron ale chyba nie o to mi chodzi.
Wynika z tego, ze jest to nic innego jak to napisal kolega dr_bonzo harmonogram.
Mi chodzi o programistyczne rozwiazanie. Na poczatku myslalem o wykonaniu za pomoca ciasteczka ale to odpada. Czy moze macie jakies inne propozycje sad.gif
Moze jakies sprawdzanie daty? Myslelem o dacie aby zawsze np. 1 dnia miesiaca wysylal.
dr_bonzo
Odpalasz cronem skrypt zeby sie uruchamial pierwszego dnia kazdego miesiaca, a reszte umieszczasz w skrypcie php (w wersji CLI -- command line) -- np. wysylasz sobie maila.
DannyM
Tak tylko pewnie trzeba miec dostep do tego corneta. Nie sadze aby komercyjny serwer udostepnial taka usluge sad.gif
strife
Cytat(DannyM @ 2005-08-25 13:47:50)
Nie sadze aby komercyjny serwer udostepnial taka usluge sad.gif

Większość ma przez np. cPanel istnieje tam coś takiego jak cron, ewentualnie możesz napisac maila do swojej firmy hostingowej o pomoc, w odpaleniu skryptu co jakiś konkretny czas..

IMHO: Jak narazie nie spotkałem się aby firma właśnie nie udostępniała cron'a, no chyba że był to darmowy serwer bądź jakiś nieoficjalny...
DannyM
moze to prymitywne ale jak bym zastosowal odswierzenie znane z htmla podajac ilosc sekund??
strife
Cytat(DannyM @ 2005-08-27 13:40:17)
moze to prymitywne ale jak bym zastosowal odswierzenie znane z htmla podajac ilosc sekund??

To byś musiał mieć cały czas włączony komputer...
popo
czyzby koledze chodzilo o to ze po wejsciu na strone raz na ilestam dni powinno wykonac procedurke generowania raportu (zakladajac ze stronke odwiedzamy codziennie) ?
czy tez raport ma sie generowac sam bez wzgledu na aktywnosc usera ?
jesli to 2 to tylko cron smile.gif

a jesli to pierwsze to zapisujemy gdzies np baza kiedy dla danego usera generowany byl raport (w momencie jego stworzenia) a przy nast wejsciach sprawdzamy czy aktualna data nie rozni sie o wiecej niz x dni od zapisanej i jesli tak to generujemy raport i updatujemy date jego generacji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.