Mam taki problem..
Zachciało mi się zrobic dwie wersje językowe strony. Zrobiłam to z wykorzystaniem sesji. Na localhost WSZYSTKO chodzi bez problemu. Skrypt wykonuje się PRAWIDŁOWO, bez błędów.
Filozofia jego jest taka:
- mam plik index.php, który w zależności od zmiennej sesji $jezyk zagląda do odpowiedniego katalogu z plikami do dołączenia (podstronami)
- na dysku lokalnym mojego komputerka, jest OK, zagląda do katalogu, np. pl i stamtąd bierze sobie pliczek.
Problem mi sie pojawił w momencie, gdy przekopiowałam całą strone na serwer ftp (na friko.pl). Teraz też właściwie rozpoznaje jezyk, zachowuje go, ale jedyna strona, którą otwiera to strona błędu (taka moja domyślna). Mimo, że widzi inne strony (po wpisaniu ich ścieżek w linii adresu, pokazuje te strony), to nie chce ich podłączać do index'a.
BŁAGAM POMÓŻCIE, bo ja przez to spać nie mogę ... chlip....a już nie mam innego pomysłu
ps. acha jak wgram na serwer (ftp) to każda przeglądarka, nie dość, że nie wyświetla strony, to jeszcze wywala błąd: "brak defunicji gad_act_h"
oto ogólny zarys pliku index:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> <HTML> <HEAD> <META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2"> <META name="Robots" content="All"> <META NAME="author" CONTENT="Lil~"> <META HTTP-EQUIV="reply-to" CONTENT="ztp@ztp.wroc.pl"> <META NAME="description" CONTENT="usługi w ramach krajowego i międzynarodowego transportu drogowego"> <meta content="ISO, GMP, HACCP" name=keywords> <META HTTP-EQUIV="content-language" CONTENT="pl"> <TITLE>57-100 Strzelin</TITLE> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css.css"> </head> <body> <div align="center"> <? $jezyk = $_GET["jezyk"]; $_SESSION['jez'] = $jezyk; } else { } $jezyk = $_SESSION["jez"]; include("lang/{$jezyk}.php"); include("lang/{$_SESSION["jez"]}.php"); include("template/menu_top.php"); ?> </div> <br> <div align="center"> <!--// tabela główna//--> <table border="1" width="80%" bordercolorlight="#820000"> <tr valign="top"> <td width="155px" align="left"> <? include("template/menu_right.php"); ?> </td> <td bgcolor="#FFF6ED"> <div style="height:390px; overflow:auto" class="middle"> <? // tu pojawia się problem $test="ok"; if($strona==""){ include("{$jezyk}/podst.php"); } { include("{$jezyk}/{$strona}.php"); } else { // robi tylko ten warunek, jak wpisze inny plik, np. kontakt, to wyświetli właśnie
ten include("{$jezyk}/404.php"); }; ?> </div> </td> <td width="155px" align="left"> <? include("template/menu_left.php"); ?> </td> </tr> </table> <!--// tabela główna ..end..//--> </div> <a href="http://www.friko.pl" title="Friko.pl - Darmowe serwery"> Darmowe serwery </a> </body> </html>