Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie pliku z ftp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomas2411
Hej.

Mam problem. Nie wiem jak zrobić coś takiego.

Klient loguje się na swoją stronkę (opartą na sesji).Wyciągane są z bazy odpowiednie dane na temat tego klienta i wyświetlane na stronie. Chcę żeby ten klient miał także dostęp do pewnych plików na serwerze (jpg i filmiki) i aby zdjęcia wyświetlały się na stronie, a do filmiku powstawał link, żeby mógł ściągnąć ten film.

Jak to zrobić żeby inni klienci nie mieli dostępu do innych plików, tylko do swoich. Zakładać każdemu konto ftp?, czy razem wszystko trzymać na serwerze www,ale jak to zabezpieczyć przed dostępem innym klientom?

Może lepiej zrobić to na MySQL a nie na ftp?
batman
Podczas tworzenia nowego urzytkownika możesz w bazie przypisać mu katalog o nazwie takiej samej jak login. Podczas dodawani użytkownika do bazy możesz użyć mkdir, by taki katalog stworzyć. I problem rozwiązany. Podczas logowania otwierany jest tylko katalog o takiej samej nazwie jak nazwa użytkonika. Ewentualnie możesz stworzyć nowe pole w tabeli zawierające nazwę katalogu.
Co do zdjęć to możesz stworzyć miniaturki by nie łądować całej fotki, a jeśli chodzi o konta to owszem lepiej byłoby stworzyć konta ftp, ale php może w zupełności to zastąpić. Zależy do czego potrzeba tych kont winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.