Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: numer karty sieciowej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
php programmer
Nie wiem czy to jest ten dział, ale chyba najszybciej ten.
W jaki sposób mogę sprawdzić numer karty sieciowej usera?

Na tym forum znalazłem jedynie inforamcję że to nie możliwe,
ale wiem że chello używa czegoś takiego,
wiec powinno dać sie jakoś to sprawdzić.
crash
Było już o tym, ale oczywiście poszukać to nie da rady... exec" title="Zobacz w manualu php" target="_manual/shell_exec" title="Zobacz w manualu php" target="_manual + arp.
php programmer
No ale co mi da funckaja wykonująca proces?
Przecież ten proces będzie wykonany na serwerze,
a mi chodziło o numer karty sieciowej klienta.
crash
To może zobacz co robi program arp zanim zaczniesz cokolwiek...
FiDO
Mozesz jedynie sprawdzic MAC karty sieciowej z ktora jestes w lanie.. pierwszy router po drodze wycina informacje o tym i zostawia samo IP, wiec do internetu sie MAC nie dostanie. Jesli chcesz wyciagnac MAC z internetu to jest to niemozliwe, jesli z LAN'u to padl juz link wyjasniajacy jak to zrobic.
TomASS
A jeśli można wiedzieć programisto php, to po co Ci numer MAC?
php programmer
używałby tego zamiast numeru IP
na przykład żeby umożliwić niezarejestrowanym użytkownikom
wykonanie jakiejś czynności np tylko 3 razy.

ps. Tylko nie piszcie, że ktoś może wymienić kartę sieciową, bo nie sądzę żeby ktoś wymieniał karte specjalnie, żeby coś tam zrobić na mojej stronie.
crash
TomASS: http://lms.rulez.pl/ jest dobrym przykładem, u mnie na sieci działa ten system... Wystarczy wejść na jedną stronkę i już widać czy zalega się z opłatami, historię opłat itp. Wykrywanie opiera się oczywiście na sprawdzaniu MAC'a.

php programmer: oczywiście mówisz o sieci lokalnej, bo o korzystaniu z MAC'ów w Internecie już dostałeś informacje. Btw. MAC'a można łatwo zmienić tongue.gif
TomASS
W mojej byłej sieci (e-wro) też było sprawdzanie zalegania poprzez nr. MAC, ale większość, gdy się dowiedzała, jak można to obejść koźystała z neta za darmo tongue.gif Zastanawiam się tylko czy programista php pisze taką aplikacje...

-edit-

php programer: możesz też kazać się zarejestrować i blokować konto...
FiDO
MAC'a mozna bardzo prosto zmienic, ale jak jest dobrze skonfigurowany router to po zmianie MAC'a taki uzyszkodnik nie bedzie mial neta (tak jest np. u mnie w akademiku), wiec zmianianie go nie bedzie mu na reke ;]
crash
My tu się wysilamy i produkujemy a mi coś się wydaje, że php programmerowi chodzi o aplikację działająca w Internecie, a nie na LAN'ie.
php programmer
Cytat
mi coś się wydaje, że php programmerowi chodzi o aplikację działająca w Internecie, a nie na LAN'ie.
tak, dlatego na początku mówiłem, że exec nic mi nie pomoże

Cytat
Zastanawiam się tylko czy programista php pisze taką aplikacje...
pisałem tzn skrytp oparty na cookie + ip , ale ludzie sie skumali i obchodzili to

Cytat
php programer: możesz też kazać się zarejestrować i blokować konto...
no wiem, z zalogowanymi uzytkownikami to raczej nie ma problemu
ale chodzi mi o to zeby zachęcic nowych i dac mi np 3 razy za free bez rejestracji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.