Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
qweqwe
Szukalem na forum, czytalem post ktory jest obok.... to drogą wstępu dla unikniecią komentarzy typu poszukaj to juz było... szukalem nie znalazlem.

Problem mam taki:
Zczytuje dane z pliku CSV linia po linni i zapisuje je w MySQL... dlaczego w bazie nie zapisują się polskie litery tylko zamiast nich są jakieś znaczki ? Jeżeli zapisuje dane, które nie są importowane z pliku ten problem nie występuje.... nie wiem w czym tkwi problem... Prosze o wskazówki...
trucksweb
tongue.gif temat byl bo to nawet ja ostatnio mialem ten problem. Wszystko tkwi w bazie danych. popros admina serwera- jelsi to nie Ty o aktualizacje phpmyadmina do wersji w ktorej wystepuje kodowanie zgodne z polska pisownia (latin2) i wszystko bedzie ladnie dzialac.
mic21
Ja również mam ten problem eksportuje baze z sieci , a po zainstalowaniu jej lokalnie na krasnalu też wyskakują "krzaki" angrysmiley.gif . Mysql jest zapgejdowany do wersji 4.1.11. Prosze o pomoc!
Acha wersja php admina 2.6.0 pl

znalazlem już rozwiązanie.
TomASS
Cytat(mic21 @ 2005-09-22 10:02:35)
znalazlem już rozwiązanie.

Noto może byś podzielił się z kolegą?
mic21
zajrzyj na: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35407
Trzeba zainstalowac najnowszego php admina i przy pobieraniu danych z bazy dodac
SET NAMES latin2;
SET CHARACTER SET latin2;
sokar
pod winda w my.ini zmieniamy z latin1 na latin2 "default-character-set=latin2"
lolki
Witam. Odkurzę temat bo mam podobny problem. Przenosiłem stronę razem z bazą na inny serwer i teraz mam na stronie"krzaczki". Wyczytałem tutaj na forum aby zgłosić się do administracji serwera, zgłosiłem się i dostałem taką odpowiedź:
Cytat
Prosze przed uploadem bazy na nasz serwer ustawic tryb zgodnosci z mysql
4.0 Kodowanie na naszym serwerze to ISO-8859-2 (latin2)

i zadam kilka głupich pytań ponieważ słabo się znam,
-przed uploadem mam rozumieć ze przed exportem ze starego serwera bo jeśli tak to jak ustawić tryb zgodności z mysql 4??

Proszę o odpowiedź dla amatora.
Z góry dziękuję
Vogel
w phpMyAdmin podczas eksportu bazy mozesz ustawic zgodność wersji oraz kodowanie
lolki
Witam ponownie. Niesty zbytnio się nie orientuję gdzie są te opcję. Pokarzę screna mojego phpmyadmin i mam nadzieję ze ktoś mi wskarze drogę. Dziękuję

macdavido
Że tak dodam jeszcze do tematu choć stary.
Ja ustawiłem sobie kodowanie na Unicode i nie ma żadnych problemów. To co robie pod MacOS X, zarządzam z poziomy phpMyAdmin na iksie i poźniej choćby przerzucam dane w różne strony SQL<->strona ma polskie znaki i wszystko gra. Włącznie z rozwiązaniem się problemu identyczności strony i znaków MacOS/PC Windows. Normalnie wszystko działa.

No chyba, że takie ustawienie coś mi komplikuje lub rozwala o czym jeszcze nie wiem blink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.