Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ZApytanie - nie wpisuje danych. Dlaczego ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Flipi
[php:1:8738e5c695]<?php
$sql10 = "INSERT INTO $table_name (ID, nazwa, d_1, d_2, d_3, d_4, d_5, d_6, d_7, d_8, d_9, d_10, d_11, d_12, d_13, d_14, d_15, d_16, d_17, d_18, d_19, d_20, d_21, d_22, d_23, d_24, d_25, d_26, d_27, d_28, d_29, d_30, d_31, miesiac, rok, mies_liczba) VALUES ("$ID", "Strona glowna", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "$month", "$year", "0")";

$rezultat10 = @mysql_query($sql10, $polaczenie) or die("Wykonanie zapytania nie powiodło się4.");

?>[/php:1:8738e5c695]

Dlaczego to nie działa questionmark.gif?
Flipi
uboottd
Jest taka bardzo piekna funkcja:
mysql_error() - ona zawsze prawde Ci powie.

Tak sie swoja droga zastanawiam czemu na forum chyba nikt jej nie stosuje ? Dac:

Kod
mysql_query($zapytanie) or die("Zapytanie sie nie powiodlo: ".mysql_error());

i od razu wiadomo co sie dzieje...
scanner
Bo zwykle się robi tak, ze się w jakiś sposób przejhmuje kontrolę błędów a nie wywala ich przez [manual:531f1ca29b]die()[/manual:531f1ca29b], które moim zdaniem powinno służyć tylko dla "debug mode" i to tylko dla programisty.
uboottd
..o tym juz nawet nie wspominajac winksmiley.jpg
DeyV
Cytat
Tak sie swoja droga zastanawiam czemu na forum chyba nikt jej nie stosuje ? Dac:

A jeśli trwa proces debugowania to często, zamiast starać sie roszyfrować komunikat z mysql lepiej jest wrzucić nasze zapytanie do phpmyadmin i tam poznać dokładne przyczyny błędu. Wydaje mi się, że jest to jednak szybsze winksmiley.jpg
uboottd
Ja jestem jednak przywyczajony do sluchania tego co ma blad a nie tego co interpretuje (zawsze moze sie okazac ze phpmyadmin nie slyszal o akurat takim bledzie), zreszta nie spotkalem sie z bledem w mysql-u ktory trzeba by bylo "rozszyfrowywac"... A nie sadze zebys mial na mysli "przetlumaczyc". Po zatym ktos moze nie miec phpmyadmina pod reka...

Inna sprawa ze korzystanie z phpadmina do debugowania bledow to na forum owszem jest widziane ale jako rada zeby tak robic tylko...
Flipi
Wielkie dzięki, faktycznie mysql_error() to ciekawa sprawa i na dodatek pomocna winksmiley.jpg
Co się zaś tyczy phpmyadmin to jakoś nie mogę się do tego przekonać, zdecydowanie wolę MySQL-Front, jakoś lepiej mi się w nim pracuje.

Pozdrawiam
Flipi
kurtz
Cytat
Co się zaś tyczy phpmyadmin to jakoś nie mogę się do tego przekonać, zdecydowanie wolę MySQL-Front, jakoś lepiej mi się w nim pracuje.
najnowsze wersje PMA maja wsio co ma mysql front. za to od dawien dawna maja cos jeszcze - ogromny wachlarz dumpow. w mysqlfroncie dane wyplujezsz tylko jako html i csv. choc nie przerze ze przerzucanie danych pomiedzy serwerami jest tam zrobione bardzo wygodnie.. ;)

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.